Blake Charlton životopis

americká, 1979

Životopis

Americký autor fantasy, narozen 30. prosince 1979 v kalifornském Stanfordu. Do žánru vstoupil povídkou „Endosymbiont“ (2008) na stránkách antologie Seeds of Change sestavené Johnem Josephem Adamsem. Příběh byl inspirován autorovou osobní zkušeností s úmrtím mladé pacientky během prvního roku jeho lékařského studia a také osobním setkáním s rakovinou, s níž se úspěšně vypořádal jeho otec. Honorář věnoval americké lékařské společnosti bojující proti této zákeřné nemoci.

Až do doby svého dospívání se Charlton potýkal s dyslexií a nikdo – včetně něj – nepředpokládal, že by se mu někdy podařilo dokončit vysokou školu. Díky snaze jeho rodičů však objevil žánr fantasy a jeho čelní představitele Brookse, Feista, Williamse, Hobbovou, Jordana a s tím se jeho touha číst znásobila. O deset let později absolvoval na Yalské univerzitě s nejvyšším vyznamenáním, začal psát svůj první román a později dokonce nastoupil na studium medicíny na Stanfordu. Dnes už pracuje jako lékař v oboru interní medicíny a kardiologie a jeho potíže se čtením mu vnukly nápad stojící na počátku oblíbené fantasy trilogie Spellwright, jež se skládá z románů Spellwright (2010, česky Čarotepec, Laser-books 2015), Spellbound (2011) a Spellbreaker (2016). V rámci pokusu vytvořit jedinečný systém magie vytvořil svět, v němž slova ožívají a s jejich nesprávným užitím se pojí značné nebezpečí. Hrdinou pak není nikdo jiný, než čarodějnický učeň, jenž nedokáže reprodukovat ani ty nejjednodušší magické texty, bez toho aby je nepřekroutil do něčeho potenciálně nebezpečného.

Je jistě škoda, že se doposud nestihl blíže věnovat také psaní kratších prací. Vedle debutové práce tak lze z jeho tvorby jmenovat už jen povídku „Heaven in a Wild Flower“ (2013) z antologie Unfettered: Tales by Masters of Fantasy sestavené Shawnem Speakmanem z příspěvků, které mu věnovali známí autoři žánru fantasy, aby mohl díky výdělku zaplatit dluh, jenž mu zůstal po léčbě nádorového onemocnění. Dnes pracuje na svém čtvrtém románu, ve volném čase rád jezdí na kole a rovněž sbírá vtipy o dyslexii a předčasné plešatosti. V letošním roce navštívil během letní dovolené mimo jiné i Českou republiku. (zdroj životopisu: Čarotepec)

Ocenění

Blake Charlton - knihy

2015  81%Čarotepec

Žánry autora

Literatura světová Romány Fantasy

Štítky z knih

Charlton je 4x v oblíbených.
Osobní web autora