Aron Ralston životopis

americká, 1975

Životopis

Aron Ralston (*27.10.1975) je americký horolezec, motivační řečník a autor knihy 127 hodin, v níž popsal své dobrodružství v utažském kaňonu, kde během rutinní výpravy zůstal uvězněný s rukou zaseknutou za kamenem.
Vystudoval strojní inženýrství a získal výhodné místo u Intelu, kterého se ale v roce 2002 vzdal, aby se mohl plně věnovat horolezectví a výpravám do divočiny. Od zlomového zážitku v roce 2003, při němž přišel o pravou ruku, vystupuje v početných televizních debatách a pořádá přednášková turné ve Spojených státech i v zahraničí. V roce 2003 jej časopis Vanity Fair zvolil osobností roku a o čtyři roky později dostal příležitost promluvit na Světovém ekonomickém fóru ve Švýcarsku. Na hory ale nezanevřel, v roce 2008 se zúčastnil výpravy na Ojos del Salado, druhý nejvyšší vrchol západní polokoule a nejvyšší horu Chile, o rok později se s přáteli plavil Velkým kaňonem a vystoupal na Kilimandžáro.
V srpnu 2009 se oženil s Jessicou Trustyovou a v únoru 2010 se jim narodil syn Leo. V současné době tento velký fanoušek rockové skupiny Phish sní o výstupu na nejvyšší horu světa. (zdroj životopisu: www.jota.cz)

Ocenění