Arnaut Daniel životopis

francouzská

Životopis

Arnaut Daniel de Riberac (12. století / 13. století) byl jedním z největších a nejoceňovanějších provensálských trubadúrů, autor teskných písní a vynálezce sestiny – složitě uspořádané básně o šesti slokách. Mnoho se od něj nedochovalo, ale všemi středověkými i pozdějšími autory byl velmi obdivován a vzali si jej za vzor.

Podle jednoho ze životopisů se narodil ve šlechtické rodině na hradě v obci Ribérac ve francouzské provincii Périgord, přestože většina životopisů mluví o zničujících finančních problémech, s nimiž se potýkal; Raimon de Durfort ho popisuje jako "studenta, zbídačelého hrou v kostky a vrhcáby".

Podle Danta "il miglior fabbro" (doslova "nejlepší kovář", tedy tvůrce; Božská komedie, Očistec, XXVI). Podobná slova pro něj měl i Petrarca, v 20. století jej jako největšího básníka všech dob velebil Ezra Pound (1910, The Spirit of Romance). T. S. Eliot převzal jeden verš do Pusté země, její věnování ostatně zní "For Ezra Pound: il miglior fabbro" (tedy, v duchu Poundova překladu této fráze, "Ezrovi Poundovi: většímu umělci").

Ocenění

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

trubadúři

Daniel je 0x v oblíbených.