Arkadij Alexejevič Pervencev životopis

ruská, 1905 - 1981

Životopis

Arkadij Alexejevič Perventsev, rusky: Аркадий Алексеевич Первенцев (26.1.1905 - 30.10.1981) byl ruský sovětský prozaik, scénárista, dramatik a novinář, speciální dopisovatel, dvojnásobný držitel Stalinovy ceny. Bratranec z třetího kolene Vladimira Majakovského.

Narodil se v Carském Rusku v učitelské rodině kubáňských kozáků. Otec Alexej Ivanovič Pervencev byl pravoslavný kněz, matka Ljubov Andrejevna Afanasjeva byla učitelka, manželem sestry Naděždy Alexejevny Pervencevové byl známý ukrajinský režisér Timofej Levčuk.
Vyrůstal na Kubáni, na kozácké stanici Novopokrovskaja. Byl kulturním pracovníkem na stanici Novorožděstvěnskaja a dopisoval do novin Proletářská cesta a Leninova cesta. Prošel aktivní službou v kavalerii, z rudoarmějce na velitele čety. Po demobilizaci odjel do Moskvy, kde při zaměstnání večerně vystudoval Moskevskou státní technickou univerzitu N. E. Baumana (1929—1933) a během studií psal povídky. V roce 1938 mu vyšel román Kočubej o hrdinovi občanské války Kočubejovi, který byl zfilmován a do kin uveden v roce 1958 pod názvem Kočubej, v Česlovensku pod názvem Kozácký velitel. V roce 1940 vydal román Nad Kubání, též z občanské války.
Během Velké vlastenecké války pracoval jako dopisovatel do novin, psal romány, povídky a divadlení hry a zázračně přežil leteckou katastrofu. Vstoupil do Svazu spisovatelů a v roce 1950 do KSSS.
Během represí vyjadřoval ve svých denících soucit s aktuálním děním, byl šokován zatčením Olgy Berggolc, tušil blížící se válku. V posledních letech se podílel na otravování židovských spisovatelů kvůli kampani proti kosmopolitům a případu Židovského antifašistického výboru. Za to upadl v nemilost u spisovatelů a "šedesátníků", kteří ho nařkli ze stalinismu a věrnosti kultu osobnosti.
V pozdějších letech velmi silně prožíval krizi ideologie Sovětského státu.
Zemřel v Moskvě. (zdroj životopisu: ru.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.