Andrej Bitov životopis

ruská, 1937 - 2018

Životopis

Andrej Georgijevič Bitov, rusky: Андрeй Геoргиевич Битов (27.5.1937 Leningrad — 3.12.2018 Moskva) byl ruský spisovatel, básník, scénárista a pedagog. Jeden ze zakladatelů postmodernismu v ruské literatuře.
Nepřišel z literárního institutu, ale ze života. Pětiletého jej matka převezla „cestou života“ z obklíčeného Leningradu, jinak však už patří ke generaci, která dozrávala v klidnější atmosféře. Po dokončení desetiletky pracoval nějaký čas jako závozník. Začínal jako lyrik. Ve dvaceti letech začal psát prózu a rok nato se zapsal na geologickou fakultu. Dík svému povolání, jež mu podle jeho slov „vydatně pomáhá v literární práci“, hodně cestuje. Průkopník intelektuální filozofické prózy, většinou z městského prostředí: je typem intelektuálního spisovatele, který pokládá filosofii za rovnocenného partnera literatury a s myslitelskou hloubkou reaguje na moderní svět člověka.

Mnohými je považován za jednoho z nejpřednějších ruských spisovatelů 20. století. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3rHMAuf)

Ocenění