Anatole Le Braz životopis

francouzská, 1859 - 1926

Životopis

„Bard Bretaně“, bretaňský sběratel folklóru a překladatel, velmi vážený učenci a známý svou vřelostí a šarmem.

Narodil se v Saint-Servais (Côtes-d'Armor, Bretaň) a vyrostl mezi dřevorubci a uhlíři v bretonsky mluvícím prostředí, jeho rodiče neuměli francouzsky. Prázdniny trávil v Trégoru, inspiraci jeho pozdějších děl. V deseti letech začal chodit do školy v Saint-Brieuc a brzy postoupil na Sorbonnu, kde po sedmi letech získal diplom. Po návratu do Bretaně 14 let učil na lyceu v Quimperu a postupně překládal staré bretaňské písně do moderní francouzštiny, pokračuje tím ve folkloristické práci započaté François-Marie Luzelem. Často bavil místní sedláky a rybáře v starém sídle, kde bydlel, a zaznamenával jejich písně a příběhy. Jeho kniha Chansons de la Bretagne dostala cenu Académie française.

V roce 1898 se stal prezidentem Union régionaliste bretonne zformované v Morlaix. O rok později se stal členem Association des bleus de Bretagne. Na univerzitě v Remeši, kde učil v letech 1901 – 1924, dosáhl profesorské hodnosti. Francouzská vláda jej vyslala na celkem dvacet zahraničních kulturních misí.

Zemřel v Mentonu. V Bretani je řada jeho pomníků – socha jeho a lidového vypravěče stojí v Saint-Brieuc, v Tréguieru pak jeho pamětní stéla; obě jsou dílem Armela Beaufilse.

Ocenění

Anatole Le Braz - knihy

1937  0%Noc ohňů
1996  84%Legendy o smrti
1996  93%Ankou – legenda o smrti v dolní Bretani

Žánry autora

Literatura světová Povídky Pověsti

Štítky z knih

mýty a legendy smrt Bretaň

Le Braz je 1x v oblíbených.