Amador Daguio životopis

filipínská, 1912 - 1966

Životopis

Amador T. Daguio (8. ledna 1912 Laoag – 26. dubna 1966 Manila, Filipíny) byl předválečný filipínský právník, básník a spisovatel.

Verše psal již jako školák. Pocházel z chudých poměrů (jeho otec byl policistou) a nemohl si dovolit další vzdělání. Pracoval mj. jako číšník a tiskařský učeň a posléze nastoupil na Filipínskou univerzitu. V roce 1932 absolvoval jako jeden z deseti nejbrilantnějších studentů v ročníku.

Za druhé světové války se angažoval v odboji. Po válce odešel získat magisterský titul v oboru anglický jazyk na Stanfordovu univerzitu (absolvoval v roce 1952). O dva roky později získat také právnický titul na Romualdez Law College na ostrově Leyte, Filipíny. Poté pracoval jako vrchní editor pro filipínskou sněmovnu reprezentantů a další vládní instituce. Vyučoval na několika univerzitách, mj. na své almě mater, Filipínské univerzitě či Filipínské univerzitě pro ženy. V pětapadesáti letech zemřel na rakovinu jater.

Za života vydal dva romány, další tři vyšly po jeho smrti. Za své dílo obdržel cenu Republic Cultural Heritage (kulturního dědictví republiky). (zdroj životopisu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amador_Daguio)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Amador Daguio - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Daguio je 0x v oblíbených.