Alves Redol životopis

portugalská, 1911 - 1969

Životopis

Portugalský romanopisec, povídkář a dramatik. Pocházel z rodiny malého obchodníka a prošel „školou života": v mládí vystřídal různá zaměstnání, mj. od svých 16 let pracoval tři roky v Angole. Později se uplatnil jako novinář a spisovatel. – Svým prvním románem Nádeníci (1939) se stal iniciátorem a jedním z hlavních představitelů nového směru portugalské literatury – neorealismu, částečně ovlivněného brazilským tzv. severovýchodním románem. V tomto i v dalších románech sledoval především sociální dramata portugalských venkovských dělníků, drobných zemědělců, lodníků, rybářů atd.

Pro jeho první romány je příznačná znalost prostředí a sklon k lyrické poloze, která se někdy ne zcela ústrojně pojí s polohou dokumentární a satirickou. Autor se však postupně zaměřil také na psychologické a etické konflikty a ověřoval si nové kompoziční a výpravné možnosti v románech Loď o sedmi kormidlech (1958), příběhu venkovana, z něhož se v cizinecké legii stane zabiják, a Splašený kůň (1960) s dějem z roku 1939, kdy se do Lisabonu sjížděli židovští uprchlíci před nacismem. Za nejlepší Redolovo dílo je považován román Jáma slepých (1962), povahová studie ribatejského velkostatkáře na dějinném pozadí Portugalska na přelomu 19. a 20. stol. Redolovy divadelní hry, vytvářené rovněž v duchu neorealismu, postrádají skutečné dramatické předpoklady a jsou méně významnou součásti jeho díla. Uvedení tragédie Kovadlina (1948) nebylo povoleno cenzurou a premiéra se konala až posmrtně 1969.

Folklorní studie: Gloria: uma aldeia do Ribatejo (1950, Gloria: ribatejská vesnice), Cancioneiro do Ribatejo (1950, Ribatejský zpěvník). (zdroj životopisu: Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Alves Redol - knihy

1951  0%Fanga
1949  0%Přístav Manso

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

portugalská literatura

Redol je 0x v oblíbených.