Aljaksandr Mikalajevič Astašonak životopis

Ales Astašonak · pseudonym

běloruská, 1954 - 2004

Životopis

Aljaksandr Mikalajevič Astašonak, zkráceně Ales Astašonak, bělorusky: Аляксандр Мікалаевіч (Алесь) Асташонак (1.6.1954 Minsk — 7.9.2004 Kyjev) byl běloruský prozaik, dramatik, scenárista a překladatel.
Narodil se v dělnické rodině. V roce 1976 absolvoval Překladatelskou fakultu Minského státního pedagogického institutu cizích jazyků. Pracoval jako překladatel na stavbě metalurgického závodu v Alžírsku, v letech 1978-79 sloužil v Sovětské armádě, poté jako inspektor děkanátu pro práci se zahraničními studenty, učitel francouzštiny na Běloruském polytechnickém institutu, pedagog na Technické škole stavitelů, redaktor repertoáru a redakční rada Odboru divadel a hudebních institucí Ministerstva kultury BSSR, redaktor běloruské sovětské encyklopedie, šéfredaktor časopisu Krynica. Člen svazu spisovatelů BSSR (od 1986).
Publikovat začal v roce 1981. Psal prózu, divadelní hry a filmové scénáře. Překládal z francouzštiny, angličtiny, litevštiny. V roce 1996 odešel na Ukrajinu, kde v roce 2001 po svých padesátinách spáchal sebevraždu. (zdroj životopisu: https://bit.ly/2YbrVkVъ; https://bit.ly/397XiDg; https://bit)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Aljaksandr Mikalajevič Astašonak - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Astašonak je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy