Alexandr J. Chiněvič životopis

Páter Dij · pseudonym

ruská, 1961

Životopis

Alexandr Jurjevič Chinevič, rusky: Александр Юрьевич Хиневич, alias páter Dij (Патер Дий) (*19.9.1961) je ruský charizmatický vůdce, zakladatel a vůdce nového náboženského hnutí - inglinismu.
Narodil se v Omsku, kde absolvoval střední technické vzdělání a nastoupil na Omskou polytechnickou univerzitu, kterou nedokončil. Na začátku pěrestrojky se zabýval hypnózou a parapsychologií. Proslavil se na vlně okultního boomu koncem 80. let, kdy veřejně přednášel o ezoterice a zabýval se masovými léčebnými seancemi. V roce 1990 provedl sérii expedic do anomální zóny za účelem sledování UFO. Po návratu z USA, kde se setkal s vůdčími osobnostmi scientologické církve, zaregistroval v Omsku náboženské společenství inglinů. Tvrdil, že v USA založil filiálky své organizace.
22.12.2014 byl obviněn z podněcování k etnické a náboženské nenávisti. Dne 2.11.2015 ústřední okresní soud v Omsku označil slovansko-árijské védy za extremistickou literaturu, ale Chinevič a další zúčastněné osoby se proti tomuto rozhodnutí odvolaly. Dne 3.2.2016 regionální soud v Omsku odvolání zamítl.
-------------------------
Údajne nevzdelaný, ale puncovaný schizoterik, ktorý v roku 1992 (po návrate z USA) zostavil v Asgarde - Irijskom, teda v Omsku, občinu starovercov - inglingov. Vydal Slovansko - Árijské Védy. Popiera, že jeho rodina žije v Izraeli. Jeho odporcovia ho nazvali Achinevičom. Má mnoho nasledovníkov, aj u nás, režiséra Sergeja Strižaka, ktorý natočil sériu filmov Hry bohov. Chineviča na rozdiel od reptiloidných teoretikov predvolali na súd za rasizmus. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3uqJWKp; https:...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.