Aleš Kot životopis

česká, 1986

Životopis

Dětství
Narodil se v roce 1986 v Ostravě. Tam také vyrůstal a navštěvoval například jazykovou školu. Za dvanáct let své školní docházky vystřídal šest škol. V sedmnácti letech ze školy odešel definitivně. V téže době několikrát pobýval ve Spojeném království.

Ke komiksu se dostal již ve čtyřech letech, kdy mu rodiče při zápalu plic darovali komiks s kačerem Donaldem. Později mu jeho dědeček, řidič z povolání, daroval česká vydání komiksů Spider-Man a Barbar Conan. Nato začal číst komiksy v časopisech Score a CREW. Tehdy začal vytvářet své první vlastní komiksy. V osmnácti až dvaceti letech bydlel střídavě v Ostravě a v Praze. V témže věku napsal svou první komiksovou knihu, prozatím tzv. do šuplíku.

Přestěhování do USA
Když mu bylo dvacet tři let přestěhoval se za svou tehdejší přítelkyní do Los Angeles v USA. S přítelkyní se nakonec vzali, ale později také rozvedli. Během manželství zažádal v USA o občanství a tzv. zelenou kartu. To mu také bylo nakonec uděleno. V USA nejdříve pracoval jako asistent veterináře a prodavač ve smoke shopu. Poté nastoupil do časopisu Coilhouse, který založila jeho tehdejší žena. Během rozhovorů, které pro časopis vedl, se seznámil například s Grantem Morrisonem. Později pracoval jako account executive pro velkou distribuční mediální společnost.

Image Comics - Wild Children, Change, Zero

V roce 2011 nabídl dva původní náměty na komiksové minisérie vydavatelství Image Comics, oba byly přijaty. V červenci 2012 tak byla v USA vydána komiksová kniha Wild Children, která se zabývá tíživým dopadem vzdělávacího systému na mladistvé. Kniha se dostala do Top 10 nejprodávanějších grafických románů. Za první měsíc se jí prodalo 3 700 kusů. Autorem kreseb je Riley Rossmo. Od prosince 2012 do března 2013 byla u Image vydávána čtyřdílná minisérie Change. Prvního čísla se prodalo 6 400 kusů.

Od září 2013 píše pro Image Comics vlastní sérii nazvanou Zero. Prvního čísla se prodalo 20 300 kusů. Ta také bude v roce 2014 vydána i v češtině, jako Kotův první komiks. V roce 2014 přišla nabídka na vytvoření seriálu dle komiksu. Kot byl vybrán jako scenárista testovacího pilotního dílu.

V březnu 2014 vydal u Image Comics one-shot The Darkness: Vicious Traditions, v červnu téhož roku poté The Darkness: Close Your Eyes.

DC a Marvel - Suicide Squad, Secret Avengers, Iron Patriot
Roku 2013 byl najmut vydavatelstvím DC Comics, pro které napsal čtyři sešity Suicide Squad (#20-23), (květen až srpen 2013).Sešitu Suicide Squad #20 se prodalo 23 500 kusů. Pro DC měl připravený i jeden story-arc pro komiks ze světa Batmana určený pro sérii Legends of the Dark Knight, ale pro tvůrčí neshody z DC Comics odešel a příběh dosud nebyl vydán.

Při relaunchi vesmíru u Marvel Comics nazvaném All-New Marvel NOW! dostal Kot nabídky vést dvě pokračující série. V březnu 2014 bylo vydáno první číslo Secret Avengers vol. 3, a také první číslo nové série Iron Patriot. Prvního čísla Secret Avengers se prodalo 34 000 kusů a prvního čísla Iron Patriot 31 700 kusů. Na Secret Avengers se však podílel jako spoluautor již od prosince 2013, kdy s ním sérii psal Nick Spencer - jedná se o čísla Secret Avengers vol. 2 #12-16.

V červnu 2014 byl hostem pražského Crweconu. Od října 2014 bude vycházet jeho další série u Marvel Comics s názvem Bucky Barnes: Winter Soldier. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ale%C5%A1_Kot)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.