Alan Sillitoe životopis

britská, 1928 - 2010

Životopis

Alan Sillitoe (4. března 1928 Nottingham – 25. dubna 2010 Londýn) byl britský prozaik a přední představitel tzv. dělnického románu, tj. prozaického díla, jehož děj se odehrává v dělnickém prostředí a reflektuje problémy s tímto prostředím spojené. V 50. letech 20. století patřil do generace tzv. rozhněvaných mladých mužů.

Anglický prozaik, dramatik a básník. Pracoval jako dělník, sloužil u letectva jako telegrafista, v I. 1952—68 žil ve Francii a Španělsku. Jeho romány a povídky líčí svět z pohledu proletáře jako místo plné násilí, brutality a nespravedlnosti. Postavy jeho děl z 50. a 60. let mnohdy sympatizují s komunisty nebojím dokonce aktivně pomáhají. Po vydání své slavné prvotiny, románu Saturday Night and Sunday Morning (1958, V sobolu večer, v neděli ráno, č. 1967) byl řazen mezi „rozhněvané mladé muže“ a levicové autory. Protagonista, který přežívá v nepřátelském prostředí díky štěstí a vychytralosti, se objevuje i v novele The Loneliness of the Long-Distance Runner (1959, Osamělost přespolního běžce, č. 1965). Podle další novely Ragman's Daughter (1963, Hadrářova céra, č. čas. 1964) napsal Sillitoe stejnojmenný filmový scénář (1970). Sillitoeův zájem o abstraktní ideje a teze se projevil již v románuThe General (1960, Generál). Následující román Key to the Door (1961, Klíč ke dveřím, č. 1965) je příběhem staršího bratra hrdiny Sillitoeovy prvotiny, jeho mládí v dělnickém prostředí a životní krize za 2. světové války a za bojů v malajské džungli. Působivost dějové gradace však snižuje naivní politická propaganda. V pozdějších Sillitoeových dílech je hlavní postavou často člověk, věřící v lidskou důstojnost a snažící se vymýtit brutalitu.

Z jeho poezie je nejvýznamnější druhá sbírka básní The Rats and Other Poems (1960, Krysy a jiné básně); ústřední metafora označuje všechny, kteří se přizpůsobili společenským tlakům.

Dále psal knihy pro děti, soubory esejů, cestopisy, knihy textů k fotografiím a dramata. (zdroj životopisu: Wikipedie, Slovník spisovatelů)

Ocenění (1)

1960 - Hawthornden Prize - kniha Osamělost přespolního běžce