Aaron Temkin Beck životopis

americká, 1921 - 2021

Životopis

Aaron Temkin Beck (18.7.1921 – 1.11.2021 Filadelfie, Pensylvánie, USA) byl americký psychiatr, též známý jako otec kognitivní psychoterapie. Jako jeden z mnoha stál za vznikem kognitivní psychologie.
Narodil se v Providence v Rhode Islandu v rodině rusko-židovských přistěhovalců. Za mlada byl sportovně založen, v 8 letech vážně onemocněl a stal se z něj pilný žák. Rozhodl se bojovat se svou fóbií z lékařského prostředí tak, že se stal jeho neoddělitelnou součástí. Na Yaleově univerzitě promoval v roce 1946, v roce 1953 získal diplom z psychiatrie.
Během studií, ve kterých se snažil dokázat freudiánskou teorii o tom, že je deprese způsobena vytěsněním, vytvořil pojem kognitivní model za účelem snadnějšího vysvětlení psychologických procesů. Zjistil, že nejčastějším tématem snů není, jak se Freud domníval, vztek a nenávist, nýbrž pocit porážky, neúspěchu a ztráty. Témata se ve snech pacientů často opakovala, z čehož vyvodil, že sny mohou odrážet myšlenky jedince.
Postupem času začal řešit otázku uplatnění modelu psychoanalytické nevědomé motivace v psychoterapii. Přestože psychoanalytický model nesplňoval zásady kognitivní psychologie, v něm a především v jeho výsledcích viděl potenciál, na kterém postavil základy kognitivní psychoterapie. Kognitivní terapie se na rozdíl od psychoanalýzy, která odkrývala a diagnostikovala v nevědomí schovaná traumata z minulosti, zaměřila na diagnostiku a léčbu aktuálních problémů a nemocí.
Zemřel ve Filadelfii v Pensylvánii, USA. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Aaron Temkin Beck - knihy

2005  80%Kognitivní terapie a emoční poruchy

Žánry autora

Literatura naučná Psychologie a pedagogika

Štítky z knih

psychoterapie

Beck je 1x v oblíbených.