Vyhoďme ho z kola ven zajímavosti

Vyhoďme ho z kola ven https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59318/bmid_vyhodme-ho-z-kola-ven-nbi-59318.jpg 5 2928 376

Když vyšel Keseyho román Vyhoďme ho z kola ven (One Flew Over the Cuckoo's Nest) poprvé, setkal se sice s příznivým ohlasem kritiky, ale velký čtenářský zájem ještě nevzbudil. Ten se dostavil až o několik let později, když se kniha dostala do rukou revoltující vysokoškolské mládeže. V jejím autorovi začal být spatřován styčný bod mezi generací beatniků padesátých let a hippies a román se stal jedním z nejvydávanějších a nejčtenějších děl americké poválečné literatury. Lze říci, že stejně jako se Hellerovi už nikdy nepodařilo překonat stín Hlavy XXII, bude i Kesey vždy spojován jen se svým debutem. Ovšem navzdory tematické odlišnosti spojuje tato dvě slavná díla i cosi hlubšího, skrytého v jejich poselství: jak u Hellera, tak u Keseyho jde o usilovný boj člověka za vnitřní svobodu tváří v tvář nevypočitatelné moci. Příběh "nepohodlného" chovance psychiatrické léčebny, filmovým divákům rovněž známý z oscarové adaptace Miloše Formana, neodkrývá pouze tabuizované téma drastických poměrů v zařízeních pro duševně choré. Ve svižném dějovém tempu, v jazykově neokázalém vyprávění klade otázku po hranicích normality v moderní společnosti a po možnostech a právu jedince žít svůj vlastní, autentický život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

One Flew Over the Cuckoo's Nest , 1962


více info...

Zajímavosti (5)

Netflix chystá prequel o sestře Ratchedové.

http://filmserver.cz/clanek/12888/netflix-chysta-prequel-o-sestre-ratchedove/ (yenda1)


V roce 1963 vznikla podle knihy stejnojmenná divadelní hra (One Flew Over the Cuckoo's Nest), jejímž autorem byl Dale Wasserman. (chaera)


Autor knihu napsal v roce 1959. Svého prvního vydání se ale dočkala až roku 1962. (Zlord Antiježíš)


Z rozhovoru se Slavomilem Hubálkem: „Kamarád Jarda Kořán se na mě koncem sedmdesátých let obrátil, že kvůli překladu knihy Vyhoďme ho z kola ven potřebuje sesbírat blázinecký slang. Poprosil jsem naše pacienty, aby z deníků, které si psali, vypíchli co nejvíc slov, která často znějí v blázinci a kriminále. Tak vzešlo dvacet stran strojopisu dylin, trubek a vegeťáků.“ (HTO)


Kniha byla několikrát adaptována. V roce 1963 vznikla stejnojmenná divadelní hra (One Flew Over the Cuckoo's Nest), jejímž autorem byl Dale Wasserman. Zdaleka nejznámější je však Formanovo filmové zpracování z roku 1975, které získalo pět oscarů. V roce 1986 byl podle knižní předlohy natočen film v malajámštině. (vhojta)