Trnička: Obraz hraběte Bludníka zajímavosti

Trnička: Obraz hraběte Bludníka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471256/bmid_trnicka-obraz-hrabete-bludnika-mr0-471256.jpg 4 4 3

Vrchní inspektor Rudolf Trnička přijíždí s kolegou do malé obce vyřešit případ rodiny rozkrádající obecní majetek. Během prohlídky místního zámku však bezděčně urazí zakletého hraběte Vratislava Bludníka a vytvoří si tím soupeře mnohem nebezpečnějšího, a to nejen proto, že si dokáže vytvořit z lidí věrné sluhy i proti jejich vůli. Inspektor Trnička s přáteli se ocitají v pasti a půlnoc se blíží. Dokáží uniknout hraběti lačnícímu po jejich krvi, aby mohli dokončit své poslání a bylo učiněno zadost pozemské spravedlnosti?... celý text

Zajímavosti (17)

Jedním z mých dilemat bylo, zdali bude hlavní hrdina kuřák či nekuřák. Po dopsání hrubé verze jsem dospěl k rozhodnutí, že po cigaretách Rudolf sáhne vždy jen ve výborné náladě a patřičné příležitosti. (v.pelikán)


Až na pár výjimek mají všechny postavy reálný předobraz lidí z různých oborů. (v.pelikán)


Pro styl vyprávění mě inspirovaly knihy: Pohádky z tisíce a jedné noci, Tajemství Černé rokle a Cesta kolem světa za 80 dní. (v.pelikán)


Kapitola SMRTONOSNÝ SOUBOJ byla psána při poslechu písně KVĚTINOVÝ VALČÍK od Petra Iljiče Čajkovského. Samotný název kapitoly je variací na název filmu NELÍTOSTNÝ SOUBOJ od mého oblíbeného režiséra Michaela Manna. (v.pelikán)


Hlavní inspirací pro námět mi byla dvojice českých komedií Dívka v modrém a Mezi námi zloději (druhý zmíněný je můj vůbec nejoblíbenější film). (v.pelikán)


Noční můra, o které se Trnička ve 4. kapitole při svém vyprávění Jardovi s Markem zmiňuje, je odkazem na film Sherlock Holmes: Svobodný mládenec. Slavnému detektivovi a jeho autorovi jsem tímto vzdal hold, neboť právě tento příběh považuji za jeden vůbec z nejděsivějších. (v.pelikán)


Palné zbraně jsou nedílnou součástí akčních pasáží: v kapitole páté střílí mladý Vilém Kubáň po Trničkovi z jednoranné kulovnice Mauser M1871; v kapitole deváté se naopak Trničkovi podaří získat pušku Steyr Mannlicher M1888. Lodní dělo, které kastelán chystá v závěru je inspirované švédským lodním dělem ze 17. stol. (v.pelikán)


Trničkovou služební pistolí je FN Browning M1900. (v.pelikán)


Zámek Bludník je inspirován zámkem v Dolní Lukavici, obec Staré Duchkovice je pak z větší části připodobňována vesnici Nynice na Plzeňsku. Výjimku zde tvoří pouze kostel uprostřed obce, ten je zaměněný za kostel z obce Pozdeň, kaple na hřbitově je inspirována kaplí svatého Justina ve Stvolínkách. (v.pelikán)


Vrchní inspektor Trnička vlastní vůz NW Meteor (1899). (v.pelikán)


Kniha je charakterizována jako oddechová četba i pro nečtenáře, jelikož autor sám je také nečtenář. (v.pelikán)


Vedle němých grotesek mi v akčních pasáží byly do jisté míry inspirací i filmy s Indianou Jonesem. (v.pelikán)


Na konci druhé kapitoly odpovídá Trnička doktoru Kadlčíkovi, na otázku, jestli je na pana starostu Kubáně připraven větou: „Že váháš! Já jsem se připraven narodil!“ Jedná se o parafrázi a narážku na odpověď Kurta Russella z filmu Velké nesnáze v Malé Číně. (v.pelikán)


Přípravy ohledně detailů k tématu a postavám probíhaly od dubna až do poloviny srpna 2019. Psaní tzv. naostro započalo o týden později. (v.pelikán)


Postava Rudolfa Trničky byla vymyšlená v roce 2009 na 1. svátek vánoční. (v.pelikán)


Původně se mělo jednat o paranormální detektivku, postupem let se však námět přetvořil na lidovou četbu. (v.pelikán)


Trnička: Obraz hraběte Bludníka (2021) - Trailer https://youtu.be/bSZksdYa1Ec (v.pelikán)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

upíři tajemno komedie sarkasmus Rakousko-Uhersko akční ironie veselohry pro začínající čtenáře zloději

Autorovy další knížky

Václav Pelikán
česká, 1989
2021  70%Trnička: Obraz hraběte Bludníka
2024  0%Trnička: Říkanka rytíře Šmeliny

Kniha Trnička: Obraz hraběte Bludníka je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x