Tajemství osmého města: Signál naděje zajímavosti

Tajemství osmého města: Signál naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430432/bmid_tajemstvi-osmeho-mesta-signal-nadej-IdT-430432.jpg 3 5 3

Pššt, už jsou tady… Slepě jsme si mysleli, že jsme pánem naší planety a přinejmenším i přilehlého vesmíru. Věřili jsme, že můžeme rozhodovat o osudu druhých, o osudu Země a přírodě, která ji obývá. Z krutého omylu nás ale vyvedla naše vlastní vznešenost a hluboká slepota. Když z nebes začaly padat spršky raket, světové velmoci si v zlověstné nevědomosti navzájem vyhlásily válku a ve snaze navždy zničit svého věčného protivníka neváhaly sáhnout do svých jaderných arzenálů. Byl to krutý a nevratný omyl, za nějž draze zaplatí celé generace. Potom, co se zjistilo, že prvotním agresorem nebyla nepřátelská velmoc, ale mimozemská rasa zvaná Arén, snaha o odpor vůči skutečnému nepříteli už byla zoufale marná. Lidstvo bylo Arénu díky své neodpustitelné chybě naservírováno doslova na zlatém podnose. Po zodpovězení dávné otázky, zda jsme, či nejsme sami ve vesmíru, začal boj o přežití, o potraviny, o ženy a o budoucnost. To vše v období temna a hrůzy přejícím náboženským fanatikům, kteří Arén považují za všemohoucí božstvo a jsou ochotni jej vlastním tělem bránit. Země je devastována nukleární katastrofou, ovzduší je nasáté toxickými plyny a život, jak jej známe „před tím,“ je už jen iluzí v hlavě každého jedince. Z kdysi tichého okolního kosmu se na nás vrhli s mimořádně drtivou silou, bez ztrát na své straně. S armádami světových velmocí byli hotovi za pár krátkých hodin. Teď už jim zbývá jen zničit poslední zbytky lidské důstojnosti. K její obraně bude muset lidstvo spojit své síly a potlačit do pozadí rozdíly, které mezi námi kopou pradávný příkop. Tedy udělat něco, co se ještě nikdy nestalo. A pak je tady to tajemství k Arénu samotnému. Tajemství, které bude tvrdě bránit!... celý text

Zajímavosti (9)

Jedná se o autorovu čtvrtou knihu. (Matys13)


Lidé potřebují pravidla, aby fungovali jako civilizace. Když pravidla nejsou, budeme se chovat jako zvířata. Alespoň tak příběh popisuje jedince, jejichž chování se mění v závislosti na situaci, ve které se aktuálně nacházejí. (Matys13)


V textu není specifikováno, ve které zemi se příběh odehrává. (Matys13)


Při prvním útoku mimozemské civilizace na Zemi si mnoho států situaci vyloží špatně a omylem – s vědomím sebeobrany – zahájí válku s jinými zeměmi. Jak je možná tato chyba je otázka, kterou autor úmyslně v tomto příběhu nezodpověděl, protože by pro tuto část příběhu chtěl věnovat zvláštní vydání. Jisté náznaky však přináší dojemný závěr knihy. (Matys13)


Příběh se primárně zabývá otázkou, zda by lidstvo umělo v případě ohrožení své existence táhnout za jeden provaz a nehledět při tom na národnostní a rasové rozdíly či historické křivdy. Všechno ostatní je podle autora v příběhu vedlejší. Hlavním poselstvím příběhu je vybídnutí k zamyšlení se právě nad těmito věcmi. (Matys13)


Autor se při psaní inspiroval hrou Half-Life 2 a také filmy Star Wars či Válkou světů. (Matys13)


V prvním vydání byly propagovány dva spolky na ochranu zvířat – respektive jeden spolek a jeden útulek. Sám autor je členem Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. (Matys13)


E-kniha byla vydána autorem, který čtenářům doporučuje, aby si ji nejdříve přečetli a teprve potom zvážili svůj příspěvek (Matys13)


Kniha měla být od počátku krátká s hlavním důrazem na zamyšlení se nad důsledky lidského chování vůči přírodě a nám samým (Matys13)


Štítky knihy

apokalypsa

Autorovy další knížky

Matěj Novobilský
česká, 1990
2015  66%Nataša
2016  52%První poločas
2018  87%Řeč čísel z hokejových MS
2019  68%Tajemství osmého města: Signál naděje