Manka zajímavosti

Manka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199447/manka-34O-199447.gif 4 193 30

Rumcajs série

< 3. díl

Pohádkové příběhy o nejznámější loupežnické rodině z lesa Řáholce znají děti i z televize. Manka je druhým z dílů známé trilogie autorů Václava Čtvrtka a Radka Pilaře Rumcajs - Manka - Cipísek. V této knize se děti mohou těšit na vyprávění o chytré a důvtipné Rumcajsově ženě Mance, která se nebojí pustit do souboje třeba se samotnou císařovnou nebo knížepánem.... celý text

Zajímavosti (3)

Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Císařovna v knize se jmenuje Bětka (tj. Alžběta Bavorská, žena Františka Josefa I., známá jako Sisi) a mluví se o vojně s Prusem (bitva u Hradce Králové v r. 1866). Několikrát je zmiňován pruský král Fricek, zřejmě jde o Fridricha Viléma IV. (vládl Prusku v letech 1840–1861). (Luccy78)


Večerníčkové příběhy Rumcajse později Václav Čtvrtek rozšířil o další příhody v několika knihách, nejznámější je trilogie Rumcajs, Cipísek, Manka. První příběhy o Rumcajsovi vyšly v 60. letech 20. století. (Luccy78)


Malebné pohádky si brzy získaly velkou oblibu a byly přeloženy do několika jazyků, vyšly například ve slovenštině, polštině, bulharštině, němčině, maďarštině, rumunštině, estonštině, lotyštině. (Luccy78)