Robinsonka zajímavosti

Robinsonka https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203179/robinsonka-203179.jpg 4 612 612

Hlavní postavou románu Robinsonka je dívka Blažena. Poté, co při porodu bratříčka umírá maminka, se Blaženě najednou naprosto změní život. Nenastupuje do kvarty na gymnázium, ale přeruší školu a musí se začít starat o domácnost, což pro ni není nijak jednoduché, když doteď žila bezstarostný život. Blaženě přibude mnoho starostí, povinností, mnohokrát se zklame, ať už ve svém zápasení s domácností tak i v některých škodolibých lidech. Vypořádat se se vším jí nejdříve pomáhá její otec a také hodná sousedka, která Blaženu učí vařit a pečovat o domácnost.... celý text

Zajímavosti (2)

První vydání a ještě některá vydání poválečná obsahují pasáže, které byly později revidovány. Jde například o větu, ve které si Blážin otec stěžuje že "na služku mu nevybyde" nebo pasáže, ze kterých vyplývá, že šofér který ho na noční službě střídá je jeho zaměstnancem. (reader.007)


Tato kniha byla filmově zpracována hned 2x.V roce 1956 s Ladislavem Peškem a Jaroslavou Tvrzníkovou v hlavních rolích režie Jaromír Pleskot a v roce 1974 s Petrem Kostkou a Miroslavou Šafránkovou v režii Karla Kachyni (Grossberg1)