Robinson Crusoe zajímavosti

Robinson Crusoe https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319365/mid_robinson-crusoe-rlx-319365.jpg 4 2074 212

Na opuštěném ostrově v Atlantském oceánu prožije Robinson téměř třicet let a díky své vynalézavosti, dovednostem a zručnosti si uhájí holou existenci, ale navíc si dokáže zpříjemnit prostředí kolem sebe a obstojí ve zkoušce „rozumem obdařené bytosti“. Po návratu ho jeho neklidná krev žene dál – Robinson se neohroženě vydává na nové cesty a se svým věrným sluhou Pátkem se vrhá do nového podnikání.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Robinson Crusoe , 1719


více info...

Zajímavosti (4)

Vydání z r. 1975 od odeonu v překladu Alberta Vyskočila (1.dil. Psáno v "ich-formě".) má na straně 144 tiskařskou chybu. Zde je znění "zasažené" věty: "Ale na potulce za zvěří přec jenom jsem se často poděšeně ohlédl, pomysliv, kdybych tak byl teď zaskočen a stál jim tváří v tvář beze zbraně, toliko s brokovnicí nabitou, na místě oné stopy spatřil pojednou celou tlupu divochů, kteří by se za mnou pustili a jichž rychlým nohám bych jistě neunikl.” (YMM)


Ve vydání od Vojtěcha Šeby je jméno skotského námořníka, který sloužil jako živoucí předloha Selkrik - Alexandr Selcraig a opuštěný ostrov, kde prožil pět let byl Juan Fernandez. (Nočnípták)


Celé jméno knihy zní Robinson Crusoe, námořník z Yorku, jeho život a neobyčejná dobrodružství. (chaera)


Jako základ příběhu sloužilo Danielu Defoeovi vyprávění o skotském námořníkovi Alexandru Selkirkovi, který byl roku 1705 za trest vysazen z lodi. Ostrov v Tichém oceáně, na kterém prožil čtyři roky a čtyři měsíce, než byl náhodou nalezen a dopraven zpět do Anglie, dnes nese jméno Ostrov Robinsona Crusoe (patří státu Chile). (chaera)