Príbeh služobníčky zajímavosti

Príbeh služobníčky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384034/bmid_pribeh-sluzobnicky-mnb-384034.jpeg 4 2803 759

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

The Handmaid's Tale , 1985


více info...

Zajímavosti (6)

Focus-age.cz, 30.5.2022
Spisovatelka Margaret Atwood zkusila svůj Příběh služebnice sežehnout plamenometem.
https://www.focus-age.cz/m-journal/aktuality/spisovatelka-margaret-atwood-zkusila-svuj-pribeh-sluzebnice-sezehnout-plamenometem__s288x16691.html
Ani Margaret Atwood s plamenometem nedokáže zničit svůj slavný román. Jeho speciální vydání se stalo nehořlavým a draží se na podporu organizace PEN America a svobody slova. Mnohé knihy, včetně Příběhu služebnice, jsou totiž pro kontroverznost dosud zakazovány, a to i v USA. (Hamec)


Margaret Atwood píše pokračování tohoto románu. V Americe by mělo vyjít v září 2019. Druhý díl budou vyprávět tři ženy a nebude nijak souviset s druhou řadou seriálu nebo chystanou třetí řadou... (Anna 13)


První řada příběhu služebnice získala v září 2017 TV cenu Emmy a v lednu 2018 uspěla na Zlatých glóbech. (ddkk)


2. řadu TV seriálu Příběh služebnice začíná v dubnu vysílat HBO a s původní předlohou už nemá mnoho společného. Áutorka knihy Margaret Atwoodová však byla u projektu konzultantkou. Tato řada má 13 epizod. (ddkk)


Seriál The Handmaid's Tale je adaptací tohoto románu. (Julia_pt)


Adaptace od 26.4 2017 na Hulu. (Lenka.Vílka)