Tak padne náš svet zajímavosti

Tak padne náš svet https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198062/tak-padne-nas-svet-198062.jpg 4 270 52

Padlý svět série

1. díl >

Šestnásťročná Kaelyn žije na ostrove neďaleko pobrežia. Keď jej najlepší kamarát odchádza študovať na pevninu, vôbec jej nenapadne, že ho možno už nikdy neuvidí. Ale potom zasiahne malú ostrovnú komunitu čudná vírusová epidémia. Počet mŕtvych narastá a vláda vyhlási karanténu: nikto nesmie ostrov opustiť ani sa naň vrátiť. Tí, ktorí sú ešte zdraví, musia bojovať o zmenšujúce sa zásoby potravín, aby nestratili nádej na prežitie. Svet, ktorý Kaelyn poznala, sa rúca, no ona nachádza nečakaných spojencov, priateľstvo i novú lásku. A keď ju vírus začne okrádať o priateľov a rodinu, zo všetkých síl sa snaží udržať si vieru, že musí existovať spôsob, ako zachrániť ľudí, ktorí sú jej najdrahší.... celý text

Zajímavosti (8)

Na začátku autorka plánovala pokračovat ve formě dopisů od Tak padne náš svět po Životy, které jsme ztratili, ale oba raní čtenáři a vydavatel mysleli, že dopisy jsou zbytečné a plně rozvedené scény by byly lepší, takže se v knize nakonec nachází pouze jeden dopis na začátku, ve kterém Kaelyn vysvětluje, proč už dál psát nebude. (Edona)


Pokud by trilogie měla hudebního maskota, byla by to Emily Haines. Pro každou knihu má autorka vybraný hlavní píseň a pro Tak padne náš svět by to byla Cloud Surf Off A Cliff. Na autorčiných oficiálních stránkách jsou zveřejněny i neoficiální soundtracky ke knihám. (Edona)


Trilogie se původně měla skládat pouze ze dvou knih, a to "kniha na ostrově" a "kniha na pevnině". Ale autorka si během práce na druhé knize uvědomila, že pro příběh potřebuje více prostoru, a tak ze série stala trilogie. (Edona)


Ze všech postav bylo nejtěžší pojmenovat Lea. Autorka několikrát změnila jméno, než začala psát a i poté, co jsem několik prvních kapitol. Před Leem uvažovala o Jackovi, ale to znělo jako zkratka ženského jména. (Edona)


Další možností, kterou autorka zvažovala, bylo, že virus byl vytvořen člověkem a unikl z laboratoře. (Edona)


Lokace příběhu - v Kanadě - také způsobila malý zmatek kolem prázdnin. Čtenáři mimo Kanadu si možná neuvědomí, že Díkuvzdání v Kanadě probíhá druhé pondělí v říjnu, zatímco v USA se odehrává na konci listopadu. (Edona)


Ostrov, na kterém žije Kaelyn a kde se odehrává první díl, je fiktivní. Ale jak někteří čtenáři sbírali informace, ukázalo se, že ostrov má být na pobřeží Nového Skotska a je nejvíce podobný Cape Sable Island, i když Cape Sable Island má několik roztroušených vesnic narozdíl od zhuštělého města a je dost blízko na to, aby na něj vedl most umožňující přístup z pevniny. Autorka navštívila ostrov během dovolené v Novém Skotsku, abych získala silnější pocit ohledně prostředí, ve kterém se příběh odehrává. (Edona)


Kniha po celý první rok, kdy autorka rozvíjela nápad a prováděla výzkum, neměla vymyšlený název, a tak měla všechny poznámky a složky k příběhu nadepsané jako "plague book" (kniha o epidemii). (Edona)