Mechanický pomeranč zajímavosti

Mechanický pomeranč https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144004/bmid_mechanicky-pomeranc-WhL-144004.jpg 4 2278 370

V blíže neurčeném velkoměstě se pohybuje parta teenagerů, která se vyjadřuje specifickým slangem a na primitivní úrovni se baví pácháním násilí na druhých bez nejmenších výčitek svědomí. Teprve s přicházející dospělostí dokážou někteří z nich, mezi nimi i hrdina této knížky, přemýšlet nad dosavadní existencí a pokoušet se o život podle jiných měřítek. Podobnost s některými skupinami současných mladých lidí je nápadná a alarmující. Úspěšný kultovní román z 60. let 20. století od nekonvenčního anglického autora sugestivně zobrazuje děsivost individuálního i společenského násilí a hloubku lidské bezcitnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

A Clockwork Orange , 1962


více info...

Zajímavosti (9)

Z důvodu kontroverze amerického vydání byl v roce 1973 zadržen jistý knihkupec za prodej kopie knihy.
Stíhání bylo později zastaveno. (HematomMyokardu)


V roce 1961 Anthony Burgess a jeho žena navštívili jako turisté tehdejší Sovětský svaz. I tento výlet byl pro Burgesse jako autora významný, protože jej inspiroval k napsání několika románů, ale zejména mu poskytl látku pro Mechanický pomeranč. (Zlord Antiježíš)


Andy Warhol natočil román jestě před Kubrickem, jmenuje se Vinyl (1965). (Zlord Antiježíš)


Kapitola 21 je vypuštěna z amerického vydání knihy. Distributor nechtěl vydat novelu která končí happyendem. Číslo 21 má však pro knihu další symboliku, protože 21 je v Británii (i v USA) věkem plnoletosti. Podle zkrácené americké verze je natočen i Kubrickův film. (Zlord Antiježíš)


Název pochází ze starolondýnského argotu cockney, v němž fráze "ujetý jako mechanický pomeranč" znamená cosi napovrchu normálního, ale uvnitř naprosto zvráceného. (Zlord Antiježíš)


Jedné noci roku 1944 čtyři dezertéři z americké armády v Londýně přepadli těhotnou manželku mladého učitele Anthonyho Burgesse. Žena následkem utrpěných zranění potratila a z hrůzného zážitku se už nikdy úplně nevzpamatovala. Tragický zážitek inspiroval Burgesse k napsání knihy. (Zlord Antiježíš)


Práva od Anthony Burgesse koupil za 500 dolarů Mick Jagger, který vážně uvažoval o jeho natočení se svými kolegy coby droogy. (Zlord Antiježíš)


Dívky, se kterými Alex souložil, měly v knize 10 let, pro film ale výrazně zestárly. (Zlord Antiježíš)


V knize není nikdy řečeno příjmení Alexe. DeLarge bylo vytvořeno až pro film a to podle , kde má Alex pohlavní styk se dvěma dívkami a nazve se "Alexander the Large". (Zlord Antiježíš)