Malý princ zajímavosti

Malý princ https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433818/bmid_maly-princ-IvO-433818.jpg 4 16244 2193

Nakresli mi barančeka. Touto prosbou osloví malý chlapec so zlatistými kučerami pilota, ktorý havaroval v saharskej púšti. Odkiaľ sa tam to chlapča vzalo? Priletelo azda z nejakej vzdialenej planéty v spoločnosti sťahovavých vtákov? Alebo je to svojím spôsobom prízrakové dieťa len výplodom pilotovej fantázie? Takto sa pred nami roztvára jedinečný a dojímavý príbeh, ktorý podnecuje nielen detskú predstavivosť, ale aj filozofické úvahy dospelých. Rozsahom síce útle, ale humánnym posolstvom rozsiahle dielo možno čítať ako rozprávku či alegóriu alebo symbolický existenciálny román.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Le Petit Prince , 1943


více info...

Zajímavosti (16)

Kniha byla zařazena do žebříčku 100 nejdůležitějších knih 20. století podle Le Monde. (Vlčice7)


Antoine de Saint-Exupéry zemřel ve svých 44 letech. Zajímavostí je, že v knize Malý princ sledoval slunce přesně 44x. (Vlčice7)


Kniha vyšla poprvé v angličtině, tedy v jazyce, který Exupéry neovládal. Před druhou světovou válkou totiž autor pobýval v USA a když v roce 1943 odlétal, předal rukopis a ilustrace k Malému princovi své přítelkyni Silvii Hamiltonové.
V rodném jazyce Saint-Exupéryho byl Malý princ vydán až dva roky po jeho anglické verzi. (Vlčice7)


V roce 2015 vyšla první celovečerní animovaná adaptace díla se stejnojmenným názvem (Malý princ / The Little Princ). (Mr.Fox)


Kniha byla přeložena již do 202 jazyků. (chaera)


Sám Exupéry skutečně na Sahaře ztroskotal. (chaera)


Jde o vhodnou knihu pro začátečníky při studiu francouzského jazyka. (Markysek45)


Dílo bylo zpracováno v několika filmových adaptacích, včetně filmového muzikálu Lernera Loeweho, dvou oper a jednoho animovaného seriálu. (Kmotr99)


Jde o jednu z 50 nejprodávanějších knih. (Kmotr99)


Celosvětově se prodalo více než 80 milionů kopií. (Kmotr99)


Kniha byla přeložena do více než 180 jazyků a dialektů. (Kmotr99)


Kniha obsahuje také autorovy kresby, které jsou reprodukovány ve většině vydání. (Kmotr99)


Kniha obsadila 3. místo v celonárodní anketě kniha mého srdce s 24 232 hlasy. (Kmotr99)


Kniha obsahuje mnoho metafor a přirovnání, lze zde najít myšlenky, které autor konkrétněji vyjádřil v Zemi lidí. (Kmotr99)


Petr Sís vyprávěl v Show Jana Krause krásnou historku o Malém princi. Saint-Exupéry jej napsal a nakreslil za svého pobytu v New Yorku, protože se cítil v tom lidském mraveništi opuštěný a ztracený a tím se odreagovával. Těžko říct, jestli je to pravda - kde a jak vznikl Malý princ jsem se nedopátral. Každopádně je to hezká historka a působí věrohodně - v tom období Antoine de Saint-Exupéry v New Yorku skutečně jistý čas působil. (nightlybird)


‘Malý princ‘ je dozajista znám po celém světě. Důkazem je i krátký záběr z japonského anime ‘Air‘, kde jedna z hrdinek onu knihu čte. (pet-kyval)