Bídníci zajímavosti

Bídníci https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299785/bmid_bidnici-prZ-299785.jpeg 5 565 67

Hrdina románu Jean Valjean byl dvakrát nespravedlivě odsouzen na galeje pro přestupky, jichž se dopustil z donucení. Ač život, jejž vede pod přijatým jménem, když se mu podařilo uprchnout, je jediným řetězem dobrých skutků, zůstává přesto zločincem v očích společnosti, která mu odpírá rehabilitaci. Pozadím románu, vyznívajícím v sociální obhajovací řeč, je rozsáhlá freska, zachycující v bohaté galerii postav svět bídy a zločinu, jehož průzkum našel rom. pokračovatele v E. Zolovi. Ústředním dějovým pásmem, v němž se vedle nepravděpodobných zápletek najde nejedno místo jímavé krásy, přečetnými episodami a digresemi, v nichž spisovatel, který v románě propůjčil něco z rysů své mladosti Mariovi, vyslovuje své politické názory a svou humanitní filosofii, vzrostl román v mohutnou encyklopedii, obsahující život francouzské společnosti za restaurace a za červencové monarchie. V originále má tento sociální román, zkřížený s rom. policejním, deset svazků... celý text

Zajímavosti (8)

V této knize je nejdelší věta co byla doposud v knihách nalezena. Číta 823 slov. (Szekynka)


Victor Hugo se prý během své dovolené ptal nakladatele telegramem jaký úspěch má jeho kniha "Bídníci" a poslal telegram s jediným znakem "?". Odpovědí mu byl také jeden znak: "!". Byla to pravděpodobně nejkratší korespondence v historii. (ddkk)


Velkolepé dílo Victora Huga obsahuje větu čítající neuvěřitelných 823 slov. (terkavampir)


Hugo na románu Bídníci pracoval v exilu na ostrově Jersey, původní název zněl Bída - Les Miseres, autor jej přejmenoval až později. (AnetW94)


Autor sám navštívil galeje a značně využil vzpomínek jednoho z bývalých trestanců, Vidocqa, který se později stal policejním úředníkem. (AnetW94)


V knize Bídníci je věta, která je přesně 823 slov dlouhá. (AnetW94)


Světová premiéra muzikálu Les Misérables (Bídníci) se konala 22. září 1980 v Paříži. Muzikál byl postupně uveden v 21 jazykových verzích. (AnetW94)


Kniha se stala námětem mnoha filmovým zpracováním. V roce 2012 muzikálové drama režiséra Toma Hoopera (hlavní role Hugh Jackman), v roce 2000 film režiséra J. Davena (hlavní role Gérard Depardieu), v roce 1998 natočil film podle této knihy B. August (hlavní role Liam Neeson).
Velmi úspěšným představitelem Jeana Valjeana byl Lino Ventura ve filmu R. Hosseina z roku 1982.
Další filmová zpracování pochází z let 1934, 1935, 1958, 1976.
Kniha se stalá také předlohou pro film Bídnici 20. století s Jean-Paul Belmondem, kde je kniha přímo i součástí děje. (AnetW94)