Baletky zajímavosti

Baletky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537523/bmid_baletky-663168517459f.jpg 4 863 863

Autobiografická próza tanečnice Miřenky Čechové je sebeironickým, syrovým obrazem studií na taneční konzervatoři a pražského života v 90. letech. Když baletky zmizí za oponou, obličej se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemohou dýchat pusou. Na utrpení jsou trénované. Próza tanečnice a režisérky Miřenky Čechové vychází z vlasních zkušeností a deníkových zápisů. Hlavní hrdince ještě nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. Poznává klubový život v Praze, sex a drogy, a zjišťuje, že má nevlastního bratra, který je úplně jiný, než by chtěla. Syrová, sebeironická audiokniha v podání Terezy Dočkalové je nepřikrášleným obrazem studií na taneční konzervatoři a pražského života v 90. letech.... celý text

Zajímavosti (3)

Autorka v rozhovoru pro rozhlasový pořad Liberatura odůvodňuje zařazení transgenderové tematiky tím, že se jedná o další, odlišné ztvárnění těla. Tělo a tělesnost stojí ve středu všeho dění, především pak samotného baletu. Správné tělesné predispozice sloužící jako vstupenka do prestižní pražské státní konzervatoře, špatné známky za kilogramy navíc, tělo jako nástroj vyjádření a pracovní prostředek, hmota. (Peyka)


https://vltava.rozhlas.cz/bolest-je-stale-vnimana-jako-vstupenka-do-vip-komunity-vysokeho-umeni-rika-8175963 (Peyka)


https://video.aktualne.cz/dvtv/ty-kterym-narostla-nadra-vyloucili-odmitla-jsem-byt-zkrocena/r~108c2680994611ea842f0cc47ab5f122/ (Chesterton)