Zrození dračího jezdce

recenze

Letopisy dračích jezdců (2020) 5 z 5 / Kikina182
Letopisy dračích jezdců

Ve světě, kde probíhá válka mezi lidmi a šedými elfy, to nemá Jaevid jednoduchý. Je to poloviční člověk a poloviční elf, takže jím obě skupiny opovrhují. Včetně jeho otce a nevlastní rodiny, kteří jeho přítomnost přijímají jen s největším odporem. Naštěstí je tu ale přeci jen pár lidí, kteří v něm vidí pouze Jae a nepovažují ho za zrádce své rasy.

Jaeův život se ale zásadně změní, když doprovází svého otce do Blybrigu, kde se bohatí a urození stávají dračími jezdci. Jaee si totiž vybere divoký drak za svého jezdce, což se nestalo už celá desetiletí. Ačkoli proti tomu mnoho lidí kvůli jeho původu protestuje, nakonec získává na této prestižní škole místo. Výcvik však není jednoduchý a Jae musí každý den čelit vlnám nenávisti z různých stran, ale i mnohem smrtelnějším nebezpečím.

Kniha je napsána v ich-formě z pohledu Jaee. Jedná se o fantasy, takže je styl psaní trochu popisnější, než to bývá u jiných žánrů, ale nejedná se o žádné příliš detailní popisy, které by čtenáře nudily. Navíc autorka nešetřila dialogy ani Jaeovými myšlenkami a emocemi, které popisy skvěle doplňují a zjemňují. I tak může chvilku trvat než si čtenář na svět a příběh zvykne, ale poté už se čte kniha v podstatě sama.

Už názvem mi příběh připomněl knihy Christophera Paoliniho, ale brzy jsem zjistila, že společným jmenovatelem mezi těmito dvěma tituly jsou jen draci. Letopisy dračích jezdců bych spíše přirovnala k Hraničářovu učni. Je to napsané v podobném stylu, ale zároveň se jedná o originální příběh s vlastním fungováním světa.

Příběh je odlehčenější, pravděpodobně proto, aby zaujal mladší publikum, ale zároveň v něm nechybí velká dávka akce a napětí. Skvělé je na něm také to, že i když si může člověk hodně věcí odvodit z kontextu, tak stále jsou v knize zápletky, které se neodhalí dřív, než k tomu dá autorka pokyn.

V podobném stylu jsou laděny i postavy. Nemají nijak složitou historii, všechno je přímočaře a jednoduše vysvětleno. Zároveň se ale nedá říct, že by byly nějak ploché. Mají toho dost co nabídnout ať už se jedná o jejich povahu, zázemí či minulost. A i když je skoro hned ukázáno, kdo je jaký, tak i přes autorčinu otevřenost, nejsou hned prozrazena všechna tajemství jednotlivých postav.

Ačkoli u nás vychází hodně fantasy příběhu, tak s draky jich je opravdu málo. Proto jsem moc ráda, že u nás kniha Letopisy dračích jezdců vyšla a doufám, že brzy vyjde i zbytek série. Kniha mě totiž opravdu příjemně překvapila a byla by velká škoda, kdyby zůstal českým čtenářům Jaeův osud utajen. Je to opravdu krásný příběh, který všem milovníkům fantasy a draků můžu jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář