Zpověď doktora Mengeleho

recenze

Zpověď doktora Mengeleho (2023) 5 z 5 / renulka16
Zpověď doktora Mengeleho

Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Pro své zvrácené experimenty si vybíral zejména ženy a děti, obzvláště ho zajímala dvojčata. Nikdy nebyl dopaden a potrestán, dokonce ani po útěku do Jižní Ameriky, kde ho po letech poznala bývalá vězeňkyně. Své rozhovory s Mengelem si zapisovala, tato kniha je jejich výsledkem.

Je až neuvěřitelné, že by se Mengele dostal do spárů své bývalé vězeňkyně a přitom ho nemohl nikdo dopátrat a že by se dokázal takto otevřít, ale budu přistupovat k tomu tak, že to tak bylo a že to možná trochu bylo přikrášleno dle autora, aby se to nám čtenářům lépe četlo.

Tato kniha vznikla tak, že autorovi přistál, skutečný rozhovor Mengeleho s jeho jednou bývalou vezenkyní, v mailu. Zaslal mu jej její syn. A tak si ho můžeme přečíst.
Kromě však rozhovoru, který je upraven tak, aby to vypadalo jako běžný rozhovor mezi těmi dvěmi, můžeme nahlédnout také zpět do minulosti a vidět fakta. Taky několik zajímavých "pohledů" Mengeleho.

Mě osobně (asi je to blbé takto nazvat), se kniha moc líbila a přesvědčila jsem se, že tento člověk je ve skutečnosti ještě větší zrůda než je veřejnosti znám. Pokud je to vše pravda, co se v knize dočteme, tak je mi z toho fakt smutno. A nechápu, že on, který na první pohled vypadá jako mírumilovný, vlastně dost sympatický člověk, neměl ani kapku citu, dokázal páchat takové zrůdnosti bez potrestání a umřel si přirozenou smrtí...

Je to krátká kniha, ale plná emocí, která nenechá žádnou osobu klidnou, řeknu-li s nadsázkou, snad jen kromě Mengeleho. Určitě ji doporučuji těm, kdo se chce dozvědět něco více o tomto "člověku".

Komentáře (0)

Přidat komentář