Zmizelé

recenze

Dokud tě nenajdu (2019) 5 z 5 / Kikina182
Dokud tě nenajdu

Emily má za sebou opravdu těžký rok. Její sestra se ztratila. Většina lidí už vzdala snahu o to ji najít, ale Emily ne. Věří, že tam Zoe někde je a potřebuje její pomoc. Právě proto ji neúnavně hledala navzdory všem překážkám, které se jí postavily do cesty. Ale už je čas vrátit se do normálního života. Nemá ani v nejmenší v plánu vzdát snahu o nalezení své sestry, ale zároveň se chce zaměstnat, a tak si jako zdravotní sestra najde místo v nové privátní nemocnici.

Jenže sotva chvíli po nástupu do práce si najde na prsu bulku, a tak musí do nemocnice nastoupit jako pacienta. Ze začátku na tom není nic divného, ale když během noci zmizí dívka, se kterou sdílela pokoj a všichni z personálu tvrdí, že s ní nikdo na pokoji nebyl, začne být podezřívavá. Nejdřív sice přesvědčí sama sebe, že to má všechno naprosto logické vysvětlení, jenže pak se seběhnou události, které jí přesvědčí o opaku.

Emilyn hon za údajnou dívkou nutí všechny pochybovat o jejím psychickém stavu. Policii, psychiatra i její kolegy. Ale je to skutečně tak? Zbláznila se Emily ze strachu o svoji sestru nebo přišla na něco, co nikdy nemělo být odhaleno?

Od Liz Lawler jsem četla už její thriller Zatímco jsi spala. A i přes všechno, co jsem si o knize myslela, jsem nikdy nečekala, že by mohla být tak brilantně napsaná, jak byla. Poté, co moje první zkušenost s touto autorkou dopadla takhle skvěle jsem neváhala zkusit i její druhý thriller Dokud tě nenajdu. Doufala jsem, že dosáhne stejné kvality jako ten první.

V případě této knihy se autorka věnuje především Emilyně příběhů, tak to ostatně bývá u většiny thrillerů. Autorka však zcela netypicky napsala knihu v er-formě, ale příběh kvůli tomu v žádném případě netrpěl. I tak člověk může sledovat Emilyny myšlenkové pochody, a především její emoce, což je u thrillerů podle mě základ.

Občas ale nastanou chvíle, kdy je třeba čtenářům prozradit kousek děje, kterému Emily není přítomná. Právě tyhle scény jsou opravdu hodně problémové, jelikož ve většině případů odhalí něco, co nemají. Ale i tohle zvládla Liz Lawler na výbornou. Části příběhu, které se netýkaly Emily neprozradily nic, co by neměly, ale zároveň perfektně zapadly do příběhu a trochu zamotaly s dějem.

Navíc se příběh opravdu skvěle čte. Liz Lawler zkrátka umí psát. Její příběh je neuvěřitelně čtivý a to přesto, že se některé emotivnější části v příběhu docela dost opakují. A i když to má svůj účel, tak nebýt autorčina jedinečného stylu psaní, nejspíš by to bylo na škodu. Ale v tomhle případě to jen přidává příběhu na reálnosti. Autorčin styl psaní je zkrátka neskutečně procítěný.

Příběh je opravdu skvělý. Čekala jsem od autorky skvěle promyšlený, a především jedinečný příběh a toho se mi skutečně dostalo. Nedočkavě jsem otáčela stránku za stránkou, abych se dozvěděla konec a neměla jsem nejmenší ponětí, kdo by mohl být za všechno zodpovědný. Měla jsem tedy pár tipů a některé nebyly úplně mimo, ale ten konec bych zkrátka nevymyslela. Ději jako takový prostě nemá obdoby.

Musím přiznat, že mi příběh trochu připomněl autorčinu knihu Dřív než půjdu spát, a to především kvůli tomu, že hlavní postava si nebyla jistá, jestli se skutečně stalo to, co si myslí nebo začíná bláznit. Je docela zarážející, že se hlavní hrdinka z jedné knihy dost podobala hlavní hrdince z druhé knihy. V podstatě až na pár rozdílů byly jak přes kopírák, což mě zrovna moc nepotěšilo. Ale na druhou stranu se jedná o samostatné knihy, takže to asi nelze brát tak úplně jako mínus. Jen je to trochu zarážející.

U ostatních postav jsem ale naštěstí stejný pocit neměla. Přestože se příběh odehrává v prakticky podobném prostředí jako autorčina první kniha, tak postavy jsou úplně nové, neokoukané. Navíc bych řekla, že je jich v téhle knize i víc, což rozhodně není na škodu. Hlavní ale je, že je autorka dokázala opravdu dobře popsat, ale zároveň nenaznačila nic, co by konec mohlo prozradit dříve, než nastane pravý čas.

Opět se mi potvrdilo, že Liz Lawler je skvělá autorka thrillerů. Pokud máte tenhle žánr rádi, tak bych vám knihu určitě doporučila, protože promyšlenost tohoto příběhu je nad rámec mého chápání. Tahle kniha zkrátka stojí za přečtení a já už se nemůžu dočkat až od autorky vyjde něco dalšího.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.


Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu Liz Lawler

Emily je zdravotní sestra, ale nyní se ocitla v roli pacientky. Když se v noci po operaci probudí, vidí, jak se lékař u vedlejšího lůžka marně snaží oživit mladou ženu. Ráno je pokoj prázdný a Emily má za to, že šlo o pouhou noční... více


Komentáře (0)

Přidat komentář