Železný vlk - první díl norské fantasy série

recenze

Železný vlk (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Železný vlk

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Juva byla předurčena stát se krvezpytkyní, ale ona jí být nechce. Chce být lovkyní, lovit vlky a zajistit tak městu přísun krve na udržení chodu cestovních brán. Jenže její rodinu napadnou vardari, nesmrtelné bytosti, a Juvě tak nezbyde nic jiného, než zaujmout své pravé místo...

Od autorky jsem četla trilogii Havraní kruhy, kterou jsem byla naprosto unešena, proto jsem byla pevně rozhodnutá, že novou trilogii Vardari nemohu vynechat. A protože vydání druhého dílu se blíží, nastal ten správný čas.

Železný vlk měl u mne trochu jinou "startovní pozici" než první díl předchozí série. Tady už jsem totiž byla tak nějak připravená, že zprvu mohu být lehce zmatená. Ano, byla jsem, ale řekla bych že mnohem míň, než jsem čekala. Autorka moc nehledí na to, že čtenář o místu nebo postavách nic neví, takže je vtažen přímo do dění. Pro někoho to může být ale zcela zásadní a může tak knihu zklamaně odložit. Já však říkám vydržte, stojí to za to!

Začátek příběhu je pomalejší a zklamu i toho, kdo čeká, že tu najde jeden boj za druhým. Železný vlk je hodně temné (místy i dost krvavé) a mysteriózní čtení, které pokud vám sedne, upoutá hlavně nevšedním prostředím. Čtenář se ocitá v úplně jiném světě plném lovců, krvezpytkyň (věští budoucnost) nebo třeba právě vardari (nesmrtelní), kde je potřeba najít ďábla (který se někde ukrývá) a také se nenakazit vlčí chobou.

Nemohu hodnotit plným počtem bodů, ale je to teprve první díl série, takže to vůbec nevadí. Čtení je to poutavé a jakmile vás příběh pohltí, už vás nepustí. Autorka umí děj pěkně vygradovat a já už se nemohu dočkat dalšího dílu - jen se "bojím" toho, že po přečtení druhého dílu budu plakat, že nemám ten třetí.

Železný vlk je první díl trilogie Vardari a druhý díl, který se bude jmenovat Stříbrné hrdlo, vyjde už letos v květnu!

P.S.: není to kniha pro děti! Nejen že je děj místy brutální, je občas i lehce "pikantnější".

Komentáře (0)

Přidat komentář