Zásadní dílo vědecko-fantastického žánru

recenze

Ledové peklo (2021) 4 z 5 / assa
Ledové peklo

Než v roce 1938 novela Ledové peklo poprvé vyšla, prodělala nespočet úprav. Ještě před tím, než ji přinesl FOBOS v plné palbě, mohl se s ní český čtenář setkat ve formě povídky hned ve třech antologiích pod různými názvy – Kdo je tam?, Věc a Obluda z vesmíru (Who Goes There?).
Ledové peklo (Frozen Hell) je tedy totožné dílo, avšak v úplné, nezkrácené verzi, včetně kapitol, které autor pro větší svižnost z děje později vyjmul. Knihu navíc obohacují dvě předmluvy od Aleca Nevala-Leea a Roberta Silverberga, kteří rozebírají jak autorův profesní život, tak i jeho práce. Dozvíte se například, že inspirací k napsání příběhu o stvůře z vesmíru, která dokáže dokonale imitovat ostatní organismy, byla autorova přísná teta, dvojče jeho matky. Dnes se to může zdát jako docela zábavná historka, ale malý John měl ze své příbuzné očividně trauma. Jelikož předmluvy vyzrazují většinu děje, doporučuji si je nechat na úplný závěr.
Text je doprovázen šesti ilustracemi Boba Eggletona, což je věc, která potěší v jakékoliv knize a je příjemným bonusem.
Co se týče samotného příběhu, asi netřeba ho představovat. Vědci z antarktického výzkumné stanice objeví pod nedotčeným ledovým příkrovem obludnou mimozemskou bytost. Na svou dobu jistě znepokojivé téma a už jen z toho, že by se na naší planetě mohlo něco podobného vyskytovat, může přeběhnout mráz po zádech i dnešnímu otrlému čtenáři. A co teprve když je Pandořina skříňka otevřena?
O bytosti se v novele mluví jako o „Věci“. Jak jistě všichni víte, novela posloužila jako předloha k několika filmovým zpracováním, z nichž je samozřejmě to nejúspěšnější z roku 1982 pod režijní taktovkou Johna Carpentera s výborným hudebním doprovodem Ennia Morriconeho.
Pokud jste již v minulosti četli povídku Who Goes There?, sami uznáte, že zeštíhlení o více než polovinu příběhu opravdu prospělo. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejzásadnějších děl vědecko-fantastického žánru, vydání v této nezkrácené podobě si vaši pozornost určitě také zaslouží.


Ledové peklo Ledové peklo John W. Campbell Jr.

Krátký román Ledové peklo (Frozen Hell) byl v roce 2018 objeven mezi písemnostmi Johna W. Campbella Jr., uloženými v knihovně Harvardské univerzity. Jde o dřívější, delší a za autorova života nevydanou verzi jeho slavné povídky „K... více


Komentáře (0)

Přidat komentář