Začalo to kloboukem

recenze

Nezapomeň na mě (2019) / Kikina182
Nezapomeň na mě

Krádež se nevyplácí. Obzvlášť v roce 1786. Mary Broadová o tom ví své. Za krádež klobouku je odsouzena k smrti. Nakonec je však rozsudek změněn a místo šibenice Mary čeká deportace do Austrálie. Jenže než se do ní vůbec dostane, čeká ji plavba, která je mnohem náročnější, než by si vůbec mohla představit.

K trestancům nikdo není zrovna přívětivý a tak podmínky, ve kterých se plavili do Austrálie, byly skutečné děsivé. A život v Kolonii se pro Mary nevyvíjel o nic lépe. Tady až na jednu věc, našla tam skutečnou lásku. Nakonec však byla odvezena v řetězech do Londýna. Ale i přesto, že jí život házel klacky pod nohy, nikdy nepřestala doufat a bojovat.

Stejně jako u všech ostatních knih od Lesley Pearse jsem neměla nejmenší problém se do knihy začít. Její styl psaní je přímo hypnotizující. Jeden odstavec stačí, aby kniha čtenáře zcela pohltila. U téhle autorky je důležitou otázkou jak přestat číst než to jak se do knihy začíst. To jde totiž v podstatě samo.

Historické romány od Lesley Pearse jsou zvláštní především tím, že v nich nejde jen o pouhou lásku mezi dvěma lidmi, ale především o hlavní hrdinku a ty nejtěžší problémy, které jí život postaví do cesty. O lásku v jejích knihách také jde, ale díky tomu, že se soustředí především na odvahu a vůli hlavní hrdinky, která musí překonat nepředstavitelné problémy, jsou její příběhy jedinečné.

Přesně takovým příběhem je i kniha Nezapomeň na mě. V těchto obecných rysech je úplně stejná jako ty předchozí, ale rozhodně se nejedná o knihu přes kopírák. Možná s nimi má společné tyhle rysy, které ji dělají neskutečně zajímavou, zároveň ale vypráví úplně jiný příběh než autorčiny předchozí knihy. A to příběh vskutku originální.

Nejedná se ale o takovou originalitu, která by úplně zabránila předvídatelnosti v příběhu. V zásadě není těžké odhadnout, jakým směrem se příběh bude ubírat, ale opět jen v náznacích a v hodně obecné rovině. Jinak je kniha plná originálních prvků, příhod a mnoha zvratů v ději, které by čekal opravdu málokdo.

Stejně jako příběh se autorce povedly i postavy. Nejen, že je skvěle popsala ať už vzhledově nebo povahově, ale především vytvořila jedinečné osobnosti. Každá z jejích postav má unikátní soubor vlastností, který žádná jiná postava v příběhu nemá. A často jsou to i vlastnosti, které se k sobě moc nehodí a to dělá postavy a následně i příběh ještě mnohem zajímavějším.

Knihy od Lesley Pearse jsou vždycky opravdu kvalitní a tento titul to jen potvrzuje. Opět se jedná o originální příběh, ve kterém se dá najít od každého něco. Je tu láska, dobrodružství, akce i bolest. V jedné jediné knize je opravdu celé spektrum žánrů a společně to tvoří skvělý příběh, který bere dech.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.


Nezapomeň na mě Nezapomeň na mě Lesley Pearse

Píše se rok 1786. Mary Broadová, dcera rybáře z Cornwallu, je za pošetilou krádež klobouku odsouzena k smrti oběšením. Nakonec je však ortel změněn a Mary je deportována do Austrálie s jednou z prvních várek trestanců. Už jen sam... více


Komentáře (0)

Přidat komentář