Vraždy s cejchem – finský thriller

recenze

Vraždy s cejchem (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Vraždy s cejchem

Saana Havasová je novinářka, které právě neprodloužili pracovní smlouvu, a tak se rozhodne, že stráví léto u své tety v městečku Hartola. Léto chce strávit odpočinkem, a také by chtěla napsat knihu. A jak se zdá, právě Hartola ji může dát skvělý námět. Před třiceti lety tam totiž zemřela mladá dívka Helena, a případ nebyl dosud zcela objasněn. Jenže někomu se Saanino pátrání nelíbí a začíná jí vyhrožovat...

Prvotina finské autorky Eliny Backmanové mě nalákala svou anotací, a po jejím dočtení hodně doufám, že bude Elina v psaní pokračovat, protože tohle bylo opravdu skvělé.

Severské detektivky a thrillery mám hodně ráda, hlavně pro jejich temnější atmosféru, a ta nechyběla ani zde. Na 450 stranách tohoto čtivého, napínavého a dobře propracovaného thrilleru se odvíjejí dvě linky příběhu. První je linka minulosti, kdy se postupně seznamujeme s příběhem dívky Heleny, která zemřela za podivných okolností před třiceti lety. Druhá linka je přítomnost, která sleduje soukromé vyšetřování novinářky Saany, a zároveň právě probíhající vyšetřování ústřední kriminálky z Helsinek, které šéfuje Jan Heino. Propojení těchto linek se velmi povedlo, nepůsobí násilně a smysluplně nám doplňuje důležité informace.

Postavy jsou výborně popsané, velmi sympatické, líbilo se mi, že jsem se dozvěla i něco z jejich osobního života. A skvěle popsaná atmosféra, kdy se jistě každý vžije do svěží atmosféry letního dostaveníčka, nebo naopak propadne chmurám v temném lese. Jak jsem již napověděla, v příběhu se setkáme i s romantickou linkou, která není rušivá, naopak zjemňuje tisnivé situace.
Opravdu velmi zdařilá prvotina a za mě osobně velké doporučení!

Jedno malé přiznání: nejsem zrovna specialista na Finsko, proto jsem potřebovala menší nápovědu v podobě fotek na internetu, abych si vše lépe představila (Hartola, Suomenlinna) - a je to krása!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)


Vraždy s cejchem Vraždy s cejchem Elina Backman

Na ostrově byla nalezena mrtvola s čerstvě vypálenou královskou korunou na těle. Špičkového komisaře Heina stopy zavedou do městečka, které se pyšní nejen svou historií, ale samo sebe dokonce označuje za království. Naplní se jeho... více


Komentáře (0)

Přidat komentář