Vraždy s cejchem – finský thriller

recenze

Vraždy s cejchem (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Vraždy s cejchem

Saana Havasová je novinářka, které právě neprodloužili pracovní smlouvu, a tak se rozhodne, že stráví léto u své tety v městečku Hartola. Léto chce strávit odpočinkem, a také by chtěla napsat knihu. A jak se zdá, právě Hartola ji může dát skvělý námět. Před třiceti lety tam totiž zemřela mladá dívka Helena, a případ nebyl dosud zcela objasněn. Jenže někomu se Saanino pátrání nelíbí a začíná jí vyhrožovat...

Prvotina finské autorky Eliny Backmanové mě nalákala svou anotací, a po jejím dočtení hodně doufám, že bude Elina v psaní pokračovat, protože tohle bylo opravdu skvělé.

Severské detektivky a thrillery mám hodně ráda, hlavně pro jejich temnější atmosféru, a ta nechyběla ani zde. Na 450 stranách tohoto čtivého, napínavého a dobře propracovaného thrilleru se odvíjejí dvě linky příběhu. První je linka minulosti, kdy se postupně seznamujeme s příběhem dívky Heleny, která zemřela za podivných okolností před třiceti lety. Druhá linka je přítomnost, která sleduje soukromé vyšetřování novinářky Saany, a zároveň právě probíhající vyšetřování ústřední kriminálky z Helsinek, které šéfuje Jan Heino. Propojení těchto linek se velmi povedlo, nepůsobí násilně a smysluplně nám doplňuje důležité informace.

Postavy jsou výborně popsané, velmi sympatické, líbilo se mi, že jsem se dozvěla i něco z jejich osobního života. A skvěle popsaná atmosféra, kdy se jistě každý vžije do svěží atmosféry letního dostaveníčka, nebo naopak propadne chmurám v temném lese. Jak jsem již napověděla, v příběhu se setkáme i s romantickou linkou, která není rušivá, naopak zjemňuje tisnivé situace.
Opravdu velmi zdařilá prvotina a za mě osobně velké doporučení!

Jedno malé přiznání: nejsem zrovna specialista na Finsko, proto jsem potřebovala menší nápovědu v podobě fotek na internetu, abych si vše lépe představila (Hartola, Suomenlinna) - a je to krása!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)