Vražda na blatech – první díl detektivní série

recenze

Vražda na blatech (2020) 4 z 5 / Kizuizi
Vražda na blatech

Julia Schwarzová a Florian Kessler – ústřední dvojice této detektivní série. Ona je forenzní specialistka a on kriminální komisař. Julia je vždy ráda seznámena s místem činu, a tak ji Florian přizve i když naleznou tělo mladé dívkyna blatech. Nalezené tělo se nedá na místě moc prohlédnout, proto se Julia vrací, aby připravila pitevnu. Vše chce uspíšit, proto si jde vyzvednout do dodávky, jenže... tělo v autě není a řidiči o tom nic nevědí. Jejich jediný důkaz zmizel...

Kniha německé autorky je velmi čtivá, kapitoly jsou poměrně krátké a děj tím pádem rychle ubíhá.
Hlavní postavy, tedy Julia a Florian, mi přišly sympatické. U Julie jsme hned ze začátku seznámeni s její velmi smutnou minulostí, což svým způsobem vysvětluje její chování a přístup k práci. Ale chybělo mi nějaké bližší seznámení s Florianem – i když po pár stránkách víme, že to bude sympatický lamač srdcí.
Příběh je vyprávěn nejen z pohledu Julie a Floriana, ale i pohledem jedné z obětí, a dokonce také pachatele. Tyto pasáže jsou místy až velmi znepokojivé a děsivé je, že na nich nenajdeme nic nereálného. Naopak velmi zajímým prvkem příběhu je náhled do mayské kultury, který rozhodně není jen povrchní, a myslím si, že je to velmi zajímavé zpestření.

Přemýšlela jsem, proč kniha není tolik vidět. Ona je totiž dobrá, jenže, podle mne, upadá trochu do pozadí průbojnější a krvavější konkurence. I když obsahuje dramatické popisy, není tak krvelačná, jak by si asi čtenáři představovali, a to bohužel snižuje její poptávku. Ovšem já si myslím, že je to škoda, protože mnoho čtenářů rádo uvítá trochu méně brutality (ale pozor, tím nechci tvrdit, že tam vůbec nic takového není!).
Přiznám se, že i mě v knize „něco“ chybí, a i když to není doslova „trhák“, ze kterého bych nemohla dýchat, rozhodně ji kvůli tomu nezatracuji. Naopak se velmi těším na druhý díl této série (Vražda bez soucitu), kde se možná to „něco“ objeví.

Co musím tedy vyzdvihnout je obálka, ta se velmi podařila (bohužel na žádné fotce nevypadá tak skvěle, jako když ji držíte v ruce).

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)


Vražda na blatech Vražda na blatech Catherine Shepherd

Kolik dívek ještě zemře, než najdou jejich vraha? Julia Schwarzová o smrti něco ví. Pracuje totiž jako forenzní specialistka na pitevně. Spolupráce s kriminální policií a objasňování násilných úmrtí jsou u ní na denním pořádku. R... více


Komentáře (0)

Přidat komentář