Volání temnoty

recenze

Volání temnoty (2018) / sta.eli
Volání temnoty

Ocitáme se v roce 2053 a osud celého lidstva leží v rukou vybraných mladých lidí. Ti žijí v troskách blíže nespecifikovaného města, kde jejich životy ohrožují obrovští krvelační tvorové. Jejich cílem je najít cestu pryč a zajistit si klidný život na bezpečném místě.
Volání temnoty je klasickým postapokalyptickým sci-fi příběhem. Svět je zdevastovaný nadnárodním konfliktem a jeho řád se kompletně změnil. Role průvodce se (ač sám nechtě a nevědomky) ujímá David, který přišel o veškeré své vzpomínky a novou podobu světa poznává spolu se čtenáři. Je to on, kdo pro nás objevuje všechny souvislosti a pokouší se objasnit sled událostí minulých i budoucích. Zdatně mu sekunduje Lilly. Ta je již ostřílenou matadorkou perfektně se orientující v troskách města a plně participující na společenském uspořádání. Není tedy náhodou, že právě ona Davidovi v jeho aklimatizaci hodně pomáhá. Postav je však v příběhu mnohem více. Některé časem poznáváme blíže a pronikáme do jejich světa. Jiné mají význam epizodní a jejich zapojení do děje je minimální a místy až výrazně zjednodušené.
S postavami ještě souvisí způsob jejich mluvy. Je patrné, že autor má velice širokou slovní zásobu, neboť jazyk, který používá, je velice květnatý a variabilní. To bohužel čas od času nekoresponduje s jednáním postav. Některé věty proto působí vcelku šroubovaně a nepřirozeně. Čtenářskému komfortu ale tyto drobné nedostatky nepřekáží - přebíjí je totiž příběh sám.
Nyný tedy k pár slov k němu. Příběh nadchne. Možná nesrší originalitou, ale je vyprávěn stylem, který nikoho nenechá lhostejným. Vyprávění je dynamické a napínávé. Autorovi se už na prvních stranách podařilo vzbudit ve mně zvědavost a nutkání vědět, co bude dál, mě neopustilo do samého konce.
Chválihodná je rovněž souvislost vyprávění. Děj je lineární, autor neskáče v čase ani nepředjímá do budoucnosti. Díky tomu je příběh srozumitelný a nehrozí ztráta v ději.

Takže, abych to shrnula: Volání temnoty je velice zajímavý příběh se silným dějem. Pokud jste fanoušky vědecko-fantastické literatury a máte volné odpoledne, tato knížka je pro vás jako dělaná.

Komentáře (0)

Přidat komentář