Víme, Proč sníme?

recenze

Proč sníme? (2020) 4 z 5 / Suzanne
Proč sníme?

Máte živé sny? Chcete znát tajemství, která se ve snové krajině ukrývají? Zajímáte se o historii vědy, která se zabývá zkoumáním snů? Nebo máte dokonce zkušenosti s lucidním, tedy bdělým, sněním? Tak na všechny tyhle otázky vám odpoví kniha Proč sníme?

Alice Robbová se nejdřív zabývá historií snů, jak se věda, která sny zkoumá, vyvíjela, a jaké překážky vědci museli překonávat. Následně se autorka věnuje tomu, jak jsou sny a spánek důležité pro psychické i fyzické zdraví člověka, pro naši výkonnost, schopnost učit se, zpracovávat emoce a celkově pro kvalitní život. Také ukazuje, že i zlé sny jsou vlastně prospěšné, ale zároveň zmiňuje i to, že existují noční můry, které rozhodně prospěšné nejsou. V posledních dvou kapitolách se věnuje tématu lucidního, tedy bdělého snění, kdy si je spící vědom toho, že sní a dokáže svůj sen ovlivňovat. Chápu, že tohle už může být pro řadu čtenářů moc ezo, ale kniha Proč sníme je napsána z vědeckého hlediska, takže i zapřisáhlí odpůrci ezo záležitostí se nemusí bát se do ní pustit.

Alice Robbová píše, že i v dnešní společnosti jsou sny spoustou lidí považovány za pošetilé, nudné a trapné. Knihou Proč sníme? se rozhodla mýty kolem snů a jejich zkoumání zrušit. Proto je kniha Proč sníme zpracovaná jako odborný text, který na sny nahlíží z přísně vědeckého hlediska. Nicméně pro trochu vzdělaného čtenáře je pořád napsaná srozumitelně a přístupně a nejedná se o žádné supchopárné pojednání.

Já jsem čekala, že bude zpracovaná maličko jinak, že v ní najdu rady na to, jak interpretovat sny, jak jim porozumět a jak se třeba zbavit nočních můr. Nicméně vnímavý čtenář si to dokáže z knihy bez problémů extrahovat a odnést si z četby přesně to, co v danou chvíli ohledně svého spánku a snů chtěl a potřeboval vědět. Takže i já jsem v ní našla přesně to, co jsem hledala, jen podané trochu jinou formou, než jsem čekala.

Kniha Proč sníme mi pomohla porozumět tomu, jak sny fungují, jak bezprostředně souvisí s naším reálným životem i jak je lépe pochopit. Například se mi při čtení podařilo dešifrovat noční můru, která mě trápila celých deset let. Doufám, že když se mi podařilo určit, co ji způsobuje, takže se jí taky dokážu konečně zbavit.

Takže já knihu Proč sníme rozhodně doporučuji, protože jsem si z ní odnesla celou řadu nových a užitečných informací. Čtenář této knihy se hned nemusí hlásit do snových skupin, odjet hledat sám sebe někam do divočiny nebo se pokoušet o lucidní snění. Vnímavému čtenáři pomůže lépe pochopit, jak jeho sny fungují, jak jim porozumět a pracovat s nimi. Myslím si, že tuhle knihu by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o seberozvoj, o propojení psychického a fyzického zdraví a o vlivu spánku a snů na náš bdělý život. A doporučila bych ji i těm, kdo mají neobvykle živé sny nebo je trápí noční můry, protože spánek a sny jsou klíčové pro náš reálný život. A kdo z nás nechce dobře spát a kvalitně žít?

Komentáře (0)

Přidat komentář