Vespertina - Temná kněžka

recenze

Temná kněžka (2022) 5 z 5 / Lostinfantasy
Temná kněžka

Vespertina mě utvrdila v tom, že Margaret Rogerson prostě umí vymyslet neskutečný příběh a následně ho krásně sepsat. Už Kouzla rodu Thornů byla skvělá, ale tohle mě úplně okouzlilo.

Spojení náboženství, duchů, magie a temné atmosféry tady funguje na jedničku a musím říct, že popis “atmosférická fantasy” to úplně vystihuje.
Do toho se i skvěle trefila obálka, která je podle mě jedna z nejpovedenějších za poslední dobu.

Hlavní hrdinku jsem si zamilovala. Její smutný příběh mě dojal a o to víc jsem Artemisii fandila. Sarkastický přízrak a jeho rozhovory s Artemisií mě neskutečně bavily. Trochu mi připomínal mého milovaného Silase z Kouzla rodu Thornů.
Ze začátku jsem se bála, jestli mi nebude chybět romantická linka, ale nakonec tam vůbec nebyla potřeba. Hlavní hrdinka by měla být asexualní, tak jsem zvědavá, jestli na to v příštím dílu bude kladen vetší důraz, protože tady je to jen v náznacích.

Na konci je pro přehlednost uvedený seznam všech tříd duchů, který je dost nápomocný, protože se v nich můžete snadno ztratit.

Myslím si, že Temná kněžka je po dlouhé době opravdu originální fantasy, kterou si určitě musíte přečíst, hlavně pokud už vás trochu omrzely všechny ty YA klišé.

Za recentní výtisk moc děkuji @humbook v rámci #humbookblogeri.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Američanka510
25.05.2022

Tuhle knihu mám na své TBR a myslím, že v budoucnu si jí budu chtít přečíst. Po tvojí recenzi určitě.