Úterní poledne_****

recenze

Úterní poledne (2023) 5 z 5 / Mimi49
Úterní poledne

Doporučuji knihu každému, kdo má rád vlastní vzpomínky na svoje mládí a na svoje vlastní dozrávání. Doporučuji každému, koho oslovil faustovský mýtus, pro koho jsou láska a umění něčím, co je jen druhou stranou pravdy. Za mne největší překvapení. Vůbec jsem pod titulem nebo nevinnou obálkou nečekala thriller a básně a písně; hlavně písně.
Až mýtický obraz New Yorku, bláznivé lásky k femme fatale a utrpení mladého spisovatele...to jsou ingredience žhavého románu, který rozhodně nepatří striktně jen do červené knihovny.
Už v Písních dne a noci jsem byla nadšena architekturou, kompaktní stavbou díla. Autor někdy až chladně a důmyslně propojuje celky, aby o dvě strany dále popřel domnělou důležitost architektonických zásad díla lyrickou vsuvkou, která má obvykle nečekanou sílu dynamitu. Stejně tak i v této knize jsem měla chuť přeskakovat strany, číst znovu od začátku nebo od prostředku. A bála jsem se, že kniha skončí: byla jsem polapena.
Ač jde o lyrické obrazy v moři prózy, básně obklopené tajemným příběhem, neměla jsem problém se začíst.
Spousta otázek, které si klade mladý hlavní hrdina (začínající spisovatel), je zároveň ta, které se mi vrací po většinu života.
Za velkou výhodu považuji, že je zde ponechána svoboda výkladu. Otázky si musí zodpovědět každý z nás sám. Příběh je to takřka detektivní, doplněný dokonalými básněmi. Ty mi asi učarovaly nejvíce. Jsou překvapivé a dotváří text jako trny podtrhují krásu růže. A seznam písní, který si můžete stáhnout na obalu knihy je velmi svěží způsob, jak se vcítit do pocitů obou hlavních hrdinů i autora.


Úterní poledne Úterní poledne Tomáš Král

Manifest lásky, zrcadlo duše začínajícího spisovatele, nebo učebnice sexuálního poblouznění? Greg Sydor od mládí netouží po ničem jiném než se stát spisovatelem, psaní je pro něj nezbytností. New York, místo, které zrodilo toli... více


Komentáře (0)

Přidat komentář