Univerzita s kapkou magie

recenze

Rogenovo oko (2021) 3 z 5 / Kikina182
Rogenovo oko

Univerzita v Tir Erath nabízí studium na třech katedrách – lovců, čarodějů a objevitelů. Mezi studenty jsou i nejlepší kamarádky lovkyně Rianet a objevitelka Elenis. Jelikož se blíží termín odevzdání bakalářských projektů, na kterém vždy spolupracují studenti všech kateder, musí si rychle najít nejen zajímavé téma, ale i čaroděje, který by jim s tím pomohl. Tuhle část ale dost komplikují Rianetiny milostné pletky.

Bakalářská práce a milostní život však nejsou jediné dva problémy, se kterými se musí dívky potýkat. Elenis má dojem, že se za celou dobu studia nic pořádného nenaučila, protože paní cest je odmítá učit cokoli užitečného a tak to s menší Rianetinou podporou vezme do vlastních rukou. A Rianet má tajemství, které se za každou cenu snaží ukrýt a také jednu palčivou otázku, kdo je její otec? A to je jen zlomek problémů, se kterými se musí tyto dvě studentky potýkat…

Příběh je napsaný v er-formě, což je za mě skvělý tah, protože díky tomu mohla autorka bez technických problémů volně přeskakovat mezi událostmi, které se děly kolem různých postav a nabídla tak mnohem ucelenější a všestrannější obrázek o příběhu, než kdyby si pro vyprávění zvolila ich-formu.

Kromě vhodně zvolené formy má Jarmila Mlčoušková skvělý styl psaní. Dokáže skvěle popsat magický svět a okolnosti příběhu, aniž by čtenáře zahrnula zbytečně dlouhými a nudnými pasážemi. Díky tomu jsem se do knihy začetla v okamžiku, kdy jsem ji otevřela.

Moc se mi líbí myšlenka spojení magického světa a univerzity. Ale ještě víc se mi líbí, že to působí reálně. Všechny problémy, které čekají na studenty vysokých škol – studijní, vztahové, rodinné – byly do příběhu začleněny. Nebylo to vyumělkované a oříznuté jen na magickou část, ale bylo to skutečně komplexní a působilo to na mě skvělým dojmem.

Částečně s tím souvisí i to, že se autorka nesoustředí na jednu hlavní zápletku. Je tu opravdu velké množství zápletek, které spolu více či méně souvisí a skvěle se navzájem doplňují a souzní spolu. Kniha je tak mnohem otevřenější a zajímavější.

I tak mám však pár námitek k provedení. Asi do poloviny knihy byl příběh skvělý, ale pak se to začalo trochu kazit. Pospojování některých dějových linek bylo na můj vkus příliš rychlé a u některých scén mi přišlo, že je tam až příliš náhod, které nepůsobily reálně. V závislosti na tom se v knize objevilo i pár scén, které nebyly úplně dotažené. Respektive postavy věděly něco, co vědět neměly, přestože se k nim v knize daná informace nijak nedostala.

Podobný problém nastal i z hlediska milostné roviny příběhu. Všechno bylo moc rychlé, nevysvětlené a zápletky se mezi sebou tak promíchávaly, že jsem v nich nakonec neviděla žádnou logiku.

Co se týká těch vztahových problémů, může být částečně problém v popisu postav, respektive v jeho absenci. Vzhled postav i jejich vlastnosti jsou v knize popsány dostatečně, ale problémem je, že postavám v knize nejde vidět do hlavy. Náznak jejich motivace, vysvětlení jejich činů nebo pocity jsou zde v opravdu malém množství. Tohle je dle mého názoru největší nedostatek knihy. Absence hloubky postav většinou není dobrá, ale v tomto případě to je u některých částí knihy vyloženě na škodu.

První díl série Stíny nad Univerzitou v Tir Erath je dobře napsaný a nabízí relativně nový námět a zajímavou spleť různých dějových linek, která spolu souzní. Přehršel nápadů by ale dle mého názoru potřeboval trochu více prostoru, aby mohl být dotáhnutý k dokonalosti, a především v příběhu zoufale chybí nějaký náhled do duše postav. I přes nedostatky se mi kniha líbila a její čtení jsem si užila. Doufám, že brzy vyjde další díl, abych se dozvěděla, jak příběh pokračuje.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji autorce a nakladatelství Albatrosmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář