Umění nemoci

recenze

Umění nemoci (2023) 5 z 5 / Rasttea
Umění nemoci

Za možnost spolupráce děkuji Albatrosmedia.
Pan doktor, Jan Vojáček, se po Umění být zdráv a Rozhodni se být zdráv, vydává ve své třetí knize Umění nemoci na cestu bližšího prozkoumání tématu nemoci, odkud se bere, jak na nás působí, jak se k ní můžeme postavit. První dvě knihy jsem nečetla, ovšem mám v plánu se jimi dozásobit a věřím, že všechny informace jsou popsány tak smysluplně, že vše do sebe zapadne jako puzzle. Každopádně už jen tato kniha dá informace k zamyšlení.
V knize se postupně zamýšlíme nad tím, že našemu biostroji se vytváří předpoklady už v prenatálním stádiu, a vše jej ovlivňuje od toho, čím krmíme svou mysl, s kým se stýkáme, naše postoje, životní biorytmy, v jakém prostředí se nacházíme (dlouhodobě), jakou práci vykonáváme (dlouhodobě). Dlouhodobě zmiňuji záměrně, protože se mi líbilo pravidlo, popsané panem doktorem, a to pravidlo 72% : 28%. Tzn. určité procento (28%) vychýlení (krátkodobé) nevadí, když však 72% bude v souladu. Celou knihou prostupuje skvělá myšlenka, že naše tělo je neskutečně skvělá mašina, která dělá vše proto, aby vše fungovalo na 100%. A pokud po nějaké době je tělo nuceno jet jinak/nesynchronně a dělat vše proto, aby vše bylo dobré, a ono už nemůže jinak, vyšle nám signál = nemoc, chcete-li. A je na nás, jestli to budeme vnímat, jak to budeme vnímat a zda-li tzv. rekalibrujeme náš život naše nastavení, náš biorytmus, kdy zjistíme nejenom co je špatně, ale také jak ve finále takovou informaci pojmeme, abychom dosáhli harmonie.
Určitě jsou v knize informace, které se nad kterými někdo může pozvednou obočí s tím, že se jedná o velké ezo, že je to neuchopitelné, nehmatatelné. Hlavně jde o to, že vše jde od základu z nás a od nás. Jde o to, jestli chceme něco změnit, co jsme ochotni pro zdraví své, své rodiny, svých nejbližších a milých, udělat, jak jsme schopni reflektovat věci, které při sebereflexi zjistíme a co s danou informací uděláme.
Kniha je smysluplně rozdělena to tematických kapitol, v druhé části jsou pak popsány případy ze života, kde vidíme dříve popsané věci tzv. v praxi, kdy svá zjištění a změny popisují konkrétní osoby.
Už teď vím, že se ke knížce budu vracet, abych si obsažné a cenné informace občerstvila a pokud někde polevím, abych si případně připomněla původní záměr. Vřele doporučuji.


Umění nemoci Umění nemoci Jan Vojáček

Co nám sděluje nemoc a jak znovu nalézt zdraví? Od autora bestselleru Umění být zdráv. I lékaře někdy dostihne nemoc – v případě Jana Vojáčka šlo o banální virózu, přesto si kvůli ní začal opět klást různé otázky. Co pro naše ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář