Tvůj příběh

recenze

Tvůj příběh (2023) 5 z 5 / evie.books
Tvůj příběh

Sotva jsem na knihu Tvůj příběh narazila, věděla jsem, že ji prostě potřebuju číst. Ruty si velmi vážím. I přesto, že jsem prozatím četla jen jeden její román, a to Musím tě zradit, ji považuju za geniální spisovatelku, která přesně ví, jak budovat příběh a pracovat s psychologií postav. Z tohoto důvodu jsem byla nadšená, že svá spisovatelská moudra a zkušenosti sepsala a vydala v podobě jakési příručky pro začínající autory.

Kniha je rozdělena do několika částí, které se věnují hlavním složkám každého příběhu, jako je vývoj postav, zápletka nebo prostředí. Ruta ale zmiňuje i věci, které Vás nejspíš hned nenapadnou, když se řekne „psaní“, například rešerše nebo hlas. Největší důraz přitom klade na hledání inspirace a autentičnosti, a to ve vlastních zážitcích, vzpomínkách či záznamech. Kniha je tak opravdu komplexním titulem, který Vás vyzbrojí vším, co byste mohli potřebovat pro psaní znát.

Autorka pokládá otázky, nutí čtenáře o textu přemýšlet a všechny své rady vysvětluje na příkladech z vlastního života. Proto ačkoliv je Tvůj příběh non-fikce, rozhodně se při jeho čtení nebudete nudit a navíc se o Rutě ledacos dozvíte. Kromě „teorie“ navíc každý oddíl obsahuje praktickou část, tedy náměty pro psaní, na kterých si nově získané znalosti můžete procvičit.

Knížku bych určitě doporučila všem začínajícím spisovatelům, kteří nechtějí platit za drahé kurzy tvůrčího psaní, ale hodil by se jim nějaký zdroj, ze kterého čerpat rady a tipy. Mě samotnou Tvůj příběh naučil spoustě nových věcí a už se těším, až je využiju v praxi.

Knížku jsem četla v rámci spolupráce.

Komentáře (0)

Přidat komentář