Totalita až na kůži

recenze

Tajemství kůže (2018) 4 z 5 / Márinka
Tajemství kůže

Představte si, že žijete v zemi, ve které je každý váš skutek vytetován na vaši kůži, všem na očích. Po smrti pak z potetované kůže vytvoří knihu, která bude vašim potomkům sloužit jako vzpomínka na vás a vám jako záruka věčného života. Co když ale něco skrýváte?

Žiju svůj sen, tvrdí mladá spisovatelka Alice Broadway na svých stránkách. Chcete-li její prvotinu začít číst, musíte se nejdříve oprostit od poněkud morbidního hlavního námětu: posmrtné stahování lidí z kůže, vyrábění knih z těchto kůží a následné “čtení” jejich nejbližšími. Holt, co člověk, to jiný sen.

Leora právě končí jeden stupeň vzdělávání a čeká ji rozhodnutí, zda se bude moci věnovat vysněnému povolání tatérství. V tomtéž čase jí zemře milovaný otec. I když byl dlouho nemocný, a s matkou měli dost času se na jeho odchod připravit, obě ztráta milované osoby velmi zasáhne. Upírají tedy svou naději na to, že brzy budou mít doma knihu z jeho kůže a tak se alespoň v této formě zase setkají. Čeká je však obřad vážení duše, na kterém vůdci společnosti oznámí své rozhodnutí o osudu knihy: pokud člověk prožil dostatečně záslužný život, kniha se může vrátit k rodině a jeho duše bude v záhrobí v bezpečí. Nebo bude - kniha a s ní i duše - spálena.

Dříve než k obřadu dojde, začnou se kolem knihy Leořina otce dít zvláštní věci. Prý v ní něco chybí. Co? Proč? Jak? Kdo je přítel a kdo protivník? Komu má Leora věřit? Proč jí matka nechce říci pravdu? Celou pravdu! Rozbíhá se kolotoč otázek, na něž čtenář dostane odpovědi až na samém konci prvního dílu trilogie.

Příběh se čte velmi dobře. Snad ve druhé třetině trochu zpomalí, točí se v kruhu. Zato poslední třetina přinese mnoho zvratů a odhalení. I přesto zůstává mnoho neznámého.

Autorka vytvořila nový fantasy svět s dokonalou mythologií. Pohádky tohoto světa, které prolínají celým příběhem, jsou ale velmi podobné těm našim. Ba co víc, celé téma tetování a následné rozhodování o osudu knih, tedy lidí, je ve skutečnosti obraz totalitního režimu, který dříve narození znají “na vlastní kůži”. Proto může kniha, která je prvoplánově určena “mladým dospělým” zaujmout i jejich rodiče.

Děkuji Nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář