Temná nicota

recenze

Dřív, než tě uspí démoni (2021) 2 z 5 / Kikina182
Dřív, než tě uspí démoni

Quinn se bojí usnout. Každou noc ji totiž ve spánku pronásledují démoni, kteří jsou rozhodně něčím víc, než jen obyčejnou noční můrou. Na Quinnině zdraví se podepisují jak démoni, tak i nedostatek spánku a není tedy divu, že všichni kolem ví, že se s ní něco neděje. Většina lidí si ale myslí, že za to může rozchod s jejím přítelem nebo odchod jejího táty.

Její podivné chování neunikne ani jednomu z jejích spolužáků, Aaronovi. Tomu se už Quinn dlouhou dobu líbí a vypadá to, že je vždy po ruce, když je třeba. Díky jeho přítomnosti se Quinn občas alespoň na chvíli začíná cítit trochu normálně. Aaron má totiž jako ona tajemství, které ale mají s Quinn mnohem větší spojitost, než to na první pohled vypadá.

Příběh je napsaný v er-formě, díky čemuž autorka plynule přechází mezi tím, co se děje kolem Quinn a tím, co se děje kolem Aarona. Samotný styl psaní není ničím zvláštní. Není extra čtivý, ale zároveň se nečte ani špatně. Je zkrátka takový neutrální, neovlivňuje příběh ani k horšímu ani k lepšímu.

Námět knihy se mi moc líbí. Zápletka sice na první pohled vypadá jako něco, co už tu bylo mnohokrát předtím, ale není tomu tak. Heather L. Reid dokázala příběhu vdechnout originalitu, ať už z hlediska démonů nebo osobních vztahů hlavní hrdinky.

Zpracování však značně pokulhává. Když jsem knihu četla, přišlo mi, jako kdyby se autorka točila v kruhu. Napsala jednu scénu a pak ji s různými obměnami přehrávala pořád dokola. Důsledkem toho příběh působil nudně a nezajímavě. Navíc některé situace a scény byly neskutečně vyumělkované, postavy zkrátka přehrávaly a tak to ani vzdáleně nepůsobilo reálně.

Nejzajímavější na knize byl konec. Ten byl zajímavý a originální, za mě rozhodně nejlepší část knihy. Ale autorka ho odbyla příliš rychle. Všechno se semlelo na několika málo stránkách, a i když se jí povedlo všechno vysvětlit, tak to nebylo dost rozepsané a rozebrané. Měla v příběhu hodně prostoru na rozebrání zajímavých částí, ale autorka je bohužel nevyužila a tak potenciál příběhu vyzněl do ztracena.

Bohužel příběh nezachraňují ani postavy. Popsané jsou sice dost na to, aby si je člověk mezi sebou nepletl, ale všechny na mě působily jednorozměrně a černobíle. Sice v některých případech byla popsána jejich minulost a emoce, ale i tak v tom chyběla hloubka a nějaké místo pro vývoj postav.

Z knihy jsem bohužel zklamaná. Námět vypadal hodně dobře, ale výsledek je bohužel podprůměrný. Heather L. Reid měla sice skvělý nápad, ale vyšel úplně vniveč, protože ho nezvládla zpracovat způsobem, jaký by si zasloužil. Věřím, že méně náročnějším čtenářům, kteří toho nemají moc načteno, by se mohla kniha líbit, ale mě kniha bohužel zklamala.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.


Dřív, než tě uspí démoni Dřív, než tě uspí démoni Heather L. Reid

Každou noc budí Quinn ze spánku démoni. Pronásledují ji a šeptají jí o smrti. Že se s dívkou děje něco zlého, si všimne až spolužák Aaron, který má schopnost jejím ošklivým snům zabránit. Stane se jejím ochráncem, ale démoni se je... více


Komentáře (0)

Přidat komentář