Ta z katovny

recenze

Ta z katovny (2023) 4 z 5 / renulka16
Ta z katovny

Lucie se po rozchodu s přítelem rozhodne všeho nechat a odstěhovat se do bývalé katovny v zapadákově nedaleko hranic. V okolních lesích brzy objeví opuštěné sídlo, které ji přitahuje svou ponurostí, a začnou ji pronásledovat znepokojivé sny o ženě v černých šatech. Děsivý přízrak se jí nejen zjevuje, ale bez pozvání vstupuje do jejího těla a Lucii se pak před očima odehrávají dramatické útržky ze života hraběnky Celestýny, která v sídle kdysi žila. Během pátrání po osudu tajemné ženy se Lucie sblíží s jejím potomkem Petrem, který však má vlastní pečlivě střežené tajemství. Čím víc toho Lucie odkrývá, tím větší nebezpečí jí hrozí.

Kniha Ta z katovny je ideální čtení do pochmurných dní, přesněji spíše na jeden takový den. Věřím totiž, že stejně jako já, přečtete knihu jedním dechem.
Na to, že se jedná o autorčinu první knihu, musím podotknout, že se jedná o velmi zdařilé dílo. Avšak na plný počet to nemá. A proč?

Příběh je to jako taková pochmurná lehká duchařina. Je odehrávaná jakoby v takových dvou liniích. Současnost, kde Lucie má "vize" a vidí, co se stalo hraběnce Celestýně - my tyto příběhy nevidíme, ale jsou nám předávány v podobě sepsání příběhu, který píše Lucie za Celestýnu a snaží se tak odhalit její hrůzný příběh. Tento příběh je psán klasickým písmem v ich-formě, kdežto příběh Lucie ze současnosti je vyprávěn v er-formě a je psán tučným písmem. S tímto stylem jsem se ještě nesetkala a docela mě to bavilo - bylo to lepší než číst kurzívu.

Příběh z minulosti mě bavil mnohonásobně více a mrzí mě, že ho tam nebylo o dost více. Jedná se totiž o příběh, kde se odehrává domácí násilí, nešťastná láska, ztráta blízkého a jiné. Tyto témata mám velmi ráda a tak mi to sedlo perfektně. Kdežto příběh Lucie mě tolik nebavil a ona jako osoba mi také moc nesedla. A samotný závěr byl už pro mě trochu zklamáním. A proto nehodnotím plným počtem.

Nečekejte příběh, u kterého byste se báli nebo se cítili nepříjemně, to ne, ale je to příběh, který má hloubku a také napětí.
Doporučuji jej však číst při dešti, abyste dostali lepší atmosféru!


Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

Lucie se po rozchodu s přítelem rozhodne všeho nechat a odstěhovat se do bývalé katovny v zapadákově nedaleko hranic. V okolních lesích brzy objeví opuštěné sídlo, které ji přitahuje svou ponurostí, a začnou ji pronásledovat znepo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář