Ta z katovny

recenze

Ta z katovny (2023) 3 z 5 / bookbug_cz
Ta z katovny

České autory mám v poslední době v oblibě, takže jsem nemohla vynechat ani Dianu Štelovou. Čekala jsem duchařinku, ale víc se mi dostalo vztahové a duševní terapie. Ale je to pro mě dobře? Pojďme si to říct narovinu!

Hlavní hrdinka Lucie, literární redaktorka, si koupí domek na samotě, v lesích, kde se pohybují divoká prasata, šumí stromy a děsí vás vlastní stín. Odchází z Prahy po nešťastném rozchodu, zlomená a duševně ne úplně v pořádku. To každopádně zjistíme už z anotace a potvrdí nám to hned první strany příběhu. Lucie svou úzkost léčí běháním a jednoho dne během svého rituálu objeví polorozpadlé sídlo, které v ní vyvolává nepříjemné mrazení. Za oknem spatří ženskou postavu oblečenou v černém, která si Lucii k sobě podivně připoutává, a to se jí také stane osudným.

Lucie chodí na terapii a jedna z dobře míněných rad je psát...vypsat ze z toho všeho smutku...a tak sedne ke stolu a dává se do vyprávění příběhu jedné zlomené ženy, kterou týrá a znásilňuje vlastní manžel, která denně trpí za sebe i svého malého synka. Netrvá dlouho a Lucii dojde, že její ruku při psaní vede samotný duch ženy z podivného sídla, a že si vybrala právě ji, aby vyprávěla její skutečný příběh. Je to snad klíč k tomu, aby mrtvá žena nalezla vytoužený klid?

Lucie ale sama potřebuje nalézt klid. Její úzkostná porucha pramení z útrap, kterých se jí dostalo v dětství. A tak jsme často svědky podivných vnitřních monologů a co nejhůř - po setkání s majitelem místní farmy Petrem, i milostných eskapád, která rozhodně nejsou šťastná. A právě vztah s Petrem je zde řešen prakticky neustále a zaujímá v knize podstatnou roli. Na mě toho bylo místy dost a uvítala bych spíš více té duchařiny a kapitol z doby, kdy žila ona nešťastná a týraná hraběnka Celestýna. Protože z toho mě rozhodně mrazilo víc.


Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

Lucie se po rozchodu s přítelem rozhodne všeho nechat a odstěhovat se do bývalé katovny v zapadákově nedaleko hranic. V okolních lesích brzy objeví opuštěné sídlo, které ji přitahuje svou ponurostí, a začnou ji pronásledovat znepo... více


Komentáře (0)

Přidat komentář