Svět v ohrožení

recenze

Horečka (2018) / Kikina182
Horečka

Když ve světě udeří epidemie smrtelného viru, nezbývá lidem nic jiného, než překonat sami sebe a bojovat, ať vůči nemoci nebo sobě samým. Otec a syn, Nico a Willem, jsou jedni z těch, kteří se nebojí bojovat. Nico se stal ochráncem svého otce i přes svůj věk a Willem si dal za cíl jediné – znovu obnovit lidstvo pomocí Amanzi, komunity, která je plná lidí, kteří ztratili domov nebo rodinu. Jenže čím více lidí do Amanzi přichází, tím více hrozeb se začíná objevovat na obzoru.

To, že nakladatelství Moba vydává knihy, které jsou už na první pohled kvalitní, není žádné překvapení. Obzvlášť pak u série krimithrillerů od Deona Meyera, která je naprosto špičková. Takže když vyšla Horečka, bylo naprosto jasné, že mi nesmí chybět ve sbírce.

Horečka je psána v er formě a k příběhu to sedí mnohem lépe, než kdyby byl vyprávěný ich formou. Čtenář má takhle šanci se skutečně ponořit do napínavé atmosféry, která je plná hrůzy a děsu z událostí, které nemoc způsobila. Mimo Nica se ale můžete těšit ještě na pohledy více osob, včetně dokumentu, který sepisuje jeho otec.

Rozhodně nemohu tvrdit, že by se mi Horečka špatně četla, natož, že jsem se u ní nudila. Celá kniha je velmi dobře promyšlená a s kombinací více se střídajících pohledů postav nabírá velmi rychlý spád. Deon Meyer je autor, který se psaním zabývá už opravdu dlouho a na svém kontě má mnoho skvělých knih, takže buďte bez obav. Kniha vás do svých spárů chytne od samotného začátku a pustí až na poslední stránce.

Po příběhové stránce musím neustále obdivovat, jak dobře svět autor promyslel. A to do sebemenšího detailu. I když se to ze začátku nezdá, celá zápletka je mnohem složitější a plná zvratů, které byste nikdy nečekali. A co víc, příběh se nevěnuje pouze životu lidí po oné tragédii, ale také se zaměřuje i na samotného Nica – jeho dospívání, první lásku a to, jak se sama jeho postava v průběhu knihy mění.

Velkým plusem knihy je i prostředí, které autor, vzhledem k událostem v knize, vymyslel perfektně. Nelze říct, že by kniha byla plná zdlouhavých a nudných pasáží, naopak. Autorovi se podařilo vytvořit kombinaci, kde se prostředí i děj velmi dobře prolínají, a to i přesto, že se rozhodně nejedná o žádnou útlou knížečku.

Nakonec ovšem musím zmínit, že je skutečně dobré si předem rozmyslet, jestli se do Horečky pustit nebo ne. Rozhodně to není čtení pro všechny, ani něco, do čeho byste se běžně každý den pouštěli. Ale i přesto má v sobě tenhle příběh hloubku, kterou si užijete a s radostí se k ní brzy vrátíte znovu. Jsem si však jistá, že pokud jste už od Deona Meyera, tak moc dobře víte, co od knihy očekávat a pravděpodobně se na to neskutečně těšíte.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář