Svět Animant Crumbsové

recenze

Kroniky prachu: Pár stránek navíc... (2020) 5 z 5 / Kikina182
Kroniky prachu: Pár stránek navíc...

Co se stalo mezi poslední a skutečně poslední kapitolou? Co se událo předtím, než se některé z klíčových postav setkaly s Animant? Jak se vůbec objevily v autorčině mysli? O čem si hrdinové dopisují? Jak zní ten nejlepší recept na čajové sušenky? Co je faktem a co fikcí? Ale především, jak pokračoval příběh Animant a Thomase? To vše se dá zjistit v knize Pár stránek navíc.

Pár stránek navíc je rozhodně nezvyklá kniha. Částečně jsou v něm příběhy, které navazují, předcházejí nebo doplňují knihu Kroniky prachu. Ty jsou samozřejmě napsány v ich-formě stejně jako původní kniha, ale na rozdíl od ní se tady ke slovu dostává více postav.

Zároveň do knihy skrz některé kapitoly vstupuje i sama autorka, která vysvětluje, doplňuje a dělí se se čtenáři o své myšlenkové pochody.

Také se zde objevují zdůrazněné některé pasáže z knihy Kroniky prachu, což je opravdu krásný detail. A jak už jsem zmínila, nechybí zde ani dopisy. Ty jsou psány klasicky jako souvislý text, ale první stránka dopisu je v knize vždy znázorněna i graficky.

Celkově je kniha po grafické stránce opravdu nádherná. Je plná černobílých obrázků. Některé z nich jen doplňují atmosféru knihy, ale jsou zde i portréty postav, díky kterým si lze udělat o většině důležitých postav jasný obrázek.
Skutečně z každé stránky této knihy jsem neskutečně nadšená, ale nejvíc samozřejmě z ucelených částí příběhu. Všechny byly skvělé a jsem moc ráda, že jsem si díky nim mohla doplnit příběh, který jsem si před rokem tolik zamilovala.

Každý příběh autorka totiž skvěle promyslela, takže ve spojitosti s původní knihou dávají všechny skvělý smysl a je opravdu radost je číst. Pokud bych měla knize něco vytknout tak leda to, že je těch příběhů málo. Protože Kroniky prachu od Lin Riny jsou zkrátka návykové a pár stránek navíc je skvělých, ale osobně bych jich uvítala ještě mnohem víc.

Skoro všechny postavy byly představeny už v minulé knize. I tak se ale u některých příběhů autorka důkladněji věnuje jejich povaze. Především u těch z minulosti, kde chce zdůraznit, jak vlastně vypadal jejich život i jejich povaha předtím, než vůbec o nějaké Animant slyšely.

Jinak se přímo v příbězích moc nezabývá jejich povahou. Jednak proto, že už vše důkladně osvětlila v Kroniky prachu a pak proto, že se jejich povaze věnuje v samostatných částech, kde mluví o tom, jaké jsou jednotlivé postavy a proč takové jsou.

Jsem neskutečně ráda, že se autorka rozhodla napsat Pár stránek navíc… Jsem moc ráda, že jsem se mohla vrátit k příběhu, který se mi vryl do srdce a dozvědět se něco nového. Jak už jsem řekla, nadšenější bych byla jen, kdyby kniha obsahovala mnohem víc stran a příběhů, jelikož autorka stvořila opravdu úžasný příběh, kterého nikdy nebudu mít dost.

Pokud jste četli knihu Kroniky prachu a líbila se vám, tak určitě doporučuji knihu Pár stránek navíc… Určitě požitek z původní knihy nezkazí, ba naopak ho prohloubí. A pokud jste si zatím nepřečetli ani Kroniky prachu, tak za sebe můžu knihu opravdu jen a jen doporučit. Autorka to s perem zkrátka umí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář