SVÁTEK HADA

recenze

Svátek hada (2024) 5 z 5 / Knižní střípky
Svátek hada

79/2024
SVÁTEK HADA
LUCIE HLAVINKOVÁ
Nakl. MOTTO
Rok vydání 2024
232 stran
5*/5

Podkarpatská Rus, Praha, Moskva Kazachstán, Sibiř – tam všude se dostanete v nejnovější knize oblíbené české spisovatelky Lucie Hlavinkové. A věřím tomu, že nebudete zklamáni.

Hlavní hrdiny - Michala, Romana a Helenu – poznáváme v okamžiku, kdy jsou ještě bezstarostnými dětmi a běhají na poloninách Podkarpatské Rusi. Píší se 20. léta minulého století a byť život v tomto kraji nebyl nikdy jednoduchý, tak proti tomu, co našim hrdinům život připraví, bylo jejich dětství vlastně idylické.

Od Lucie Hlavinkové jsem četla všechny její knihy pro nás dospěláky, samozřejmě i ty dětské. Až donedávna jsem měla nejraději Apatykáře (protože můj milovaný Štramberk), ten sice bude mít v mém srdci stále své speciální místo, nicméně musím přiznat, že SVÁTEK HADA je asi nejlepší a nejsilnější kniha, kterou autorka prozatím napsala.

Myslím si, že příběh tří mladých lidí, jejichž osudy otřásly dějiny a přivodily jim spoustu příkoří, ztrát a bolestí, nenechá chladným žádného čtenáře. A i když podobných příběhů již bylo napsáno spousta, každý z nich je důležitý, protože nesmíme zapomínat na to, co se v minulosti událo.

Myslím si, že se paní autorce povedlo perfektně zachytit atmosféru doby, politické pozadí a všechny souvislosti. A bylo úplně jedno, jestli jsme byli zrovna na Podkarpatsku, v sovětském gulagu či po válce v Čechách, všude se odehrávaly zvěrstva, které byly páchány na nevinných lidech, všichni víme...

Jsem moc ráda, že díky setkání s panem Hečkem, se autorce v hlavě usídlil nápad na nový příběh, na příběh Hada. Luciiny knihy nejsou co do počtu stran nijak rozsáhlé, o to více mě pokaždé překvapí, jak silné příběhy v nich jsou. Děkuji moc za další krásný příběh.
(KVĚTEN 2024)


Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Osudy uštknuté dobou. Příběh inspirovaný skutečným vyprávěním. Mrazivé ulice Moskvy, bezútěšný gulag, bojiště druhé světové války i poválečná Praha. Tam všude zavanou dějiny trojici přátel vyrůstajících v nedotčené přírodě Podkar... více


Komentáře (0)

Přidat komentář