Strom duchů-Barbara Erskin

recenze

Strom duchů (2019) 2 z 5 / Petra Ďat
Strom duchů

Příběh začíná když hlavní hrdinka Ruth přijíždí do Edinburghu aby se postarala o umírajícího otce se kterým se dlouhá léta nevídala. Mohla za to i jeho zarytá ateistická povaha která jistou stopu zanechala i v samotné Ruth.
Matka Ruth byla vždy pyšná na své předky pocházející ze Skotka a její obdiv divokého Skotska jeho mýtů a hlavně reálně žijícího předka Thomase Erskina (1750-1823) se nesetkal s pochopením jejího manžela. Jedena z možností proč tomu tak bylo je nejspíše i fakt že Thomas měl jisté nadání komunikovat s druhou stranou.
Tyto příběhy o Thomasovi, jeho životě i duchařské historky putovali generacemi rodiny Erskinů a provádí nás celým příběhem.

Ruth po smrti otce získává kromě dědictví ve formě dopisů a deníků i nevítaného hosta ve svém životě v podobě Timothyho. Timothy se o otce Ruth staral v jeho posledních chvílích a nárokuje si právo na dům. Přichází s historkou že je synem otce Ruth a proto má na její pozůstalost právo.
Jak Ruth správně odhadne tak i my se brzy dozvídáme že Tim je podvodník kterého více méně ovládá jeho sestra April. Sourozencům nejde o nic jiného než získat právo na majetek nakonec však díky Timově zpočátku zdánlivě nevinné posedlosti Ruth bude stát oba život.

Ruth touží jen po jediném a to začíst se do příběhu předka kterého její matka tolik obdivovala. Thomasův příběh se ukrývá ve formě deníků a dopisů mezi ním a jeho mnohočetnou rodinou. Psané poklady zachovala Thomasova dcera, předávali se generacemi až se konečně dostali do rukou Ruth pra-pra-pra-pra pravnučky Thomase.
Klid na studium rodinného dědictví však kazí nejen tichá atmosféra studeného domu ale i narůstající strach z Tima proto se Ruth rozhodne dům opustit a nastěhovat se na čas ke svému letitému kamarádovi Finlayovi. Ten ji později seznamuje prostřednictvím jeho přítele Maxe s Malcomem.
Malcom je spisovatel ale věnuje se i něčemu jinému-duchům.

Ruth s Finem se Malcoma rozhodnou kontaktovat po nepříjemném zážitku který se odehrál ve Finově domě.
Při svém pátrání v písemnostech jejího předka totiž Ruth naráží na jisté zmínky že Thomas měl zvláštní dar-komunikovat s duchy. Tento dar měl předat i některým svým potomků, sama Ruth zažívá při čtení zvláštní stavy které si sama nedokáže vysvětlit, má pocit jakoby Thomas seděl přímo vedle ní a příběh ji sám vyprávěl. Část ateistické povahy po otci v Ruth však tyhle stavy připisuje jen bujné fantazii. Pouze fantazií se však nedá odbít kamarádka Ruth žena jménem Harriet. Přijíždí navštívit Ruth do Finova domu kde kamarádku přesvědčí aby vyvolaly ducha Thomase a mohly si s ním promluvit.
Nedopatřením se jim však do našeho světa podaří přivolat jiný přízrak v podobě muže jménem Andrew Farquhar.
Malcom má ženám pomoci přijít na to jak se nevítaného návštěvníka zbavit a při tom se sbližuje s Ruth nakonec mezi nimi vzniká milostný vztah.

Andrew Farquhar je temná postava která propojuje celý příběh. Nejprve se z příběhů Thomase dozvídáme že to byl jeho nepřítel jíž od mladého věku obou mužů. Andrewova posedlost Thomasem však trvá i po smrti a díky křehkému propojení Thomasova světa s mrtvými se na Thomase přilne a pronásleduje ho i s rodinou po celý jeho život. Dokonce se mu povede ovládnout ženu jménem Sarah -druhou Thomasovu manželku. Sarah si zpočátku Thomase získá přes jeho první ženu Fanny jenž tragicky zahynula rukou ducha Andrewa. Sarah tvrdí že Fanny se ho snaží kontaktovat přes ni, nakonec využije příležitosti a perfektně se naučí hrát Thomasovu první manželku a Thomase svést. Kromě Fanny se však do hlavy dostane i mnohem mocnější a pomsty chtivější Andrew.
Přes Sarah se mu však na Thomasovi nedostává patřičné pomsty proto se duch drží kolem všech jeho potomků až dostává šanci při seanci Ruth a Harriet. Nejprve děsí Ruth svými návštěvami až nakonec ovládá slabou mysl Tima. Společně páchají zlo až nakonec Tim pod vlivem Andrewa zabíjí svoji sestru a nakonec i sebe.

Tím končí hrozba pronásledující Ruth v podobě zlého ducha i posedlého Tima.

Ruth dočítá poslední řádky písemností svého předka který končí jeho smrtí. Thomas není pyšní na vše co v životě udělal nejvíce na to jak se nechal ovládat svoji druhou manželkou Sarah ať už její vlastní vůlí nebo když ji ovládal zlý duch.

Kniha má mnoho postav a množství stran které je psáno z jejich pohledů. Z toho jsou odlišeny pouze Thomasovi myšlenky již po smrti jakožto z pohledu ducha a pak také dopisy. Mě by se líbilo kdyby kapitoly byli vždy nadepsány jménem postavy která nám právě vypráví svůj příběh. Kniha by získala na přehlednosti.

Množství odkazů v písemnostech o hovoření s druhou stranou a svědectví o komunikaci s duchy i víra všech postav v současnosti kromě nedlouho trvajícího odporu Ruth trošku příběhu snížila na uvěřitelnosti a ubrala mu trochu toho tajemna.
Líbilo se mi jak autorka vzala svoji reálnou minulost a zasadila ji do příběhu i její rodokmen na začátku knihy ke kterému sem se při čtení nejednou vracela v rámci přehlednosti všech potomků Thomase.

Na straně 501 jsem našla odstavec který mě zaujal a zapsala jsem si jeden citát který jsem z něj vyjmula:

"...Uvězněná v minulosti. Je to jako droga.. Jste tam a pozorujete děj, který se vám odehrává před očima, jako by to byl film...."

Ke komu z Vás to také tak sedí?

Kniha má krásný přebal na kterém mě zaujala i věta nad jménem autorky:
NEŽ SE VYDÝTE NA CESTU ZA HISTORIÍ SVÉ RODINY,DEJTE POZOR NA TAJEMSTVÍ KTERÁ MŮŽETE ODHLIT...

Protože nakonec, která rodina nemá nějaké tajemství?

Komentáře (0)

Přidat komentář