Stín Mafie

recenze

Neviditelná moc: mafie a stát v moderních evropských demokraciích (2023) / actavis
Neviditelná moc: mafie a stát v moderních evropských demokraciích

"Neviditelná moc" od Jacquese de Saint Victora představuje detailní a precizní pohled na vznik mafie na Sicílii a rozvoj Cosa Nostry ve Spojených státech. Autor se zaměřuje na to, jak se mafie rychle infiltrovala do nejvyšších vrstev politické moci. Knížka podrobně popisuje období 70. a 80. let, kdy mafie pronikla i do bankovního systému a finančních institucí.

Je zřejmé, že mafie není pouze organizací trestného podsvětí, ale také úzce spojena s politickými a ekonomickými strukturami. Autor vyzdvihuje, že i přes zdánlivé zlepšení v boji proti mafii, ta je dnes lépe integrována do ekonomiky a stále má silný vliv na společnost.

Knížka je napsána s výrazným stylem, pečlivě podložená argumenty (viz poznámky) a velmi zajímavá, ale zároveň může působit depresivně. Knížka rozkrývá rozsáhlé a většinou médiem opomíjené ekonomické větve mafie, což přináší nový pohled na její dosavadní neznámou ekonomickou moc.

"Neviditelná moc" není jen zajímavým pohledem na historii mafie, ale také upozorňuje na to, že vliv mafie na společnost je stále přítomný a vyvíjí se v nové formy, jak ukazuje například spojení mezi finančním systémem a metodami mafie, které jsou nyní prezentovány jako legální. Celkově lze tuto knihu doporučit všem, kteří mají zájem o hlubší porozumění spojení mezi mafií a moderními demokraciemi.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.


Neviditelná moc: mafie a stát v moderních evropských demokraciích Neviditelná moc: mafie a stát v moderních evropských demokraciích Jacques de Saint Victor

Mafie se sice zrodila na troskách feudálního systému, ale její rozmach nastal až s rozvojem demokracie a kapitalismu. Záhy zapustila kořeny v Neapoli, na Sicílii a v Kalábrii a za svůj rozkvět vděčí zločineckým paktům, které uzaví... více


Komentáře (0)

Přidat komentář