SRPNY

recenze

Srpny (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Srpny

SRPNY
#precteno
JAKUB STANJURA
Nakl. HOST
Rok vydání 2023
183 stran
5*/5


V prvotině mladého českého autora Jakuba Stanjury s názvem SRPNY sledujeme Danielu, mladou nadějnou studentku střední a posléze i vysoké školy. Na její život nahlížíme vždy pouhý jeden měsíc v roce - v srpnu. Srpen bývá pro většinu lidí krásným letním měsícem, kdy vrcholí léto i prázdniny, měsícem radostí a horkých dní. Danieliny srpny však jsou plné tíživého ticha a dotírajících myšlenek, vzpomínek, které jsou všechno jiné než veselé. Neumí najít společnou řeč ani se svou mladší sestrou Janou, a co se týče rodičů, tam jsou vztahy na bodu mrazu totálně. Určitým ventilem je pro ni psaní knihy, ale ani to postupem času nestačí. Odchází na vysokou a seznamuje se s mladým doktorandem Štěpánem, začínají spolu žít. Když se mu svěří s tím, co zažívala v rodině, Štěpán je zprvu chápající, ale když si získá Danielinu důvěru, jejich vztah se diametrálně změní. Pěkně hezky pomaloučku se mění v to, co dívka tak moc dobře zná, z čeho chtěla utéct. Nechce se jí věřit, že by šla z bláta do louže, ale vypadá to přesně tak...Stránku za stránkou ztrácí soudnost a víru ve svůj zdravý úsudek...

Jakub Stanjura v této své prvotině bravurně zpracoval téma jedné formy psychické manipulace a citového zneužívání. Díky gaslightingu oběť postupem času začíná pochybovat o sobě, o prožitých událostech, díky čemuž pak dochází ke zpochybňování vlastní paměti a vnímání reality. Tento teror může mít fatální následky, ostatně jako každé jiné týrání.

Nebylo to vůbec lehké čtení. Přála jsem si dobrý konec, moc jsem ho naší hrdince přála, jestli jsem se ho dočkala, samozřejmě neprozradím. Čtení bolelo, trápilo, tížilo, ale nešlo přestat. Ano, knih o různých formách týrání je spoustu, ale myslím si, že je to dobře, je zapotřebí stále připomínat a poukazovat na tuto problematiku. Gaslighting je těžko odhalitelný, určitě každý z nás zažil situaci, která byla vnímána různými lidmi jinak, některými dokonce popírána. Kde je pravda? A kde je ta hranice mezi normálním nedorozuměním či různými úhly pohledu bez zlého úmyslu, a kdy už se jedná o promyšlenou manipulaci s cílem podrobit si toho druhého a získat nad ním kontrolu? Těžké určit, o to více děsivěji tento příběh vyzníval. Velké doporučení na tuto útlou růžovou krásku, která je uvnitř všechno jiné než-li růžová. (ŘÍJEN 2023)

Komentáře (0)

Přidat komentář